Tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius kertoo Suomen Luonnon 8/2015 haastattelussa näkevänsä lähivuosille kaksi isoa megatrendiä: väestön ikääntymisen ja globalisaation uuden vaiheen. Nämä trendit muuttavat sitä, miltä elämä näyttää Suomessa vuonna 2030.

Väestön ikääntyminen tekee vaikeaksi elintason säilyttämisen, kun yhä suurempi osa kansasta on iäkkäitä edunsaajia ja pienempi osa etujen maksajia.

Elintasomme voi supistua siksikin, että globalisaation myötä länsimainen kulutuskulttuuri on levinnyt kaikkialle ja hupenevia luonnonvaroja jakaa yhä useampi ihminen. Seurauksena on sarja maailmanlaajuisia ympäristöongelmia, jotka muuttuvat yhä vakavammiksi.

Meidän kulutuskulttuurin kasvattien pitäisikin pienentää materiaalista elintasoamme vapaaehtoisesti. Siihen suuntaan meitä tönivät erilaiset ekotrendit. Niistä päätimme ottaa selvää.

Suomen Luonto kysyi kahdeksalta eri alan asiantuntijalta, miltä heidän alansa näyttävät vuonna 2030. Lupaavia merkkejä on ilmassa, mutta jotkin ekologisen elämän virtaukset voivat tuntua hyvin vierailta. Maailman mukana myös luonnonystävän elämäntapa muuttuu.

Lue juttu juuri ilmestyneestä Suomen Luonnosta.

ekologinen elämäntapaekotrenditmegatrendit

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi vuodeksi 59,50 €