Soidensuojelun täydennysohjelma on kokoomuslaisen ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen toiminnan takia vaarassa siirtyä uudelle hallitukselle tai jopa romuttua. Joulupukin reki on jäämässä luonnonystäville tyhjäksi. Vielä voi toivoa, että Nuuttipukilla olisi tammikuussa parempia tuliaisia, mutta pahalta näyttää.

Vihreiden lähdettyä hallituksesta ympäristöministeri jäädytti yllättäen ensi töikseen suuren tutkija- ja asiantuntijajoukon valmisteleman ohjelman, johon oli kuuden vuoden työllä seulottu arvokkaimmat kohteet. Suojelu on kirjattu myös hallitusohjelmaan, ja sen toteuttamisesta on tehty valtioneuvostossa päätös.

Luonnonsuojeluliiton, Luonto-Liiton, Natur och Miljön, WWF:n ja Bird­lifen perusteelliset ja rakentavat ratkaisuehdotukset eivät ole saaneet syksyn kuluessa aikaan minkäänlaista liikahdusta.

Lokakuussa ministeri sanoi, että asiaan palataan marraskuun lopussa. Joulukuun alussa järjestämänsä suopäivän päätteeksi ministeri ei edelleenkään kertonut ratkaisustaan tai edes aikataulua ohjelman etenemiselle.

Pääministeri Stubbin ympäristöjoukkueekseen ristimä ministeriryhmä näyttää keskittyvän enemmän äänten kalastukseen kuin yhteiskunnallisesti merkittävien luonto- ja ympäristökysymysten edistämiseen.

”Olemme erittäin pettyneitä siihen, ettei ympäristöministeri ole halunnut kuulla maanomistajia nyt virallisesti suoraan heitä koskevassa asiassa”, Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava totesi suopäivän jälkeen.

Sulkava pohti myös, löytyisikö hallituksesta vastuullisia puolueita, jotka palauttaisivat soidensuojelun hallitusohjelmassa linjatulle reitilleen.

Toisaalta luulisi, että pääministerille olisi itsestään selvää pitäytyä hallitusohjelmassa.

pääkirjoitussoidensuojelu

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!