Kävi niin kuin osattiin pelätäkin. Uuden hallituksen ohjelmassa soiden ja metsien suojelurahoja leikataan, tutkimuksen resursseja vähennetään, metsien hakkuita lisätään kestämättömästi ja maaseudun jätevesiasetuksen toteuttamista lykätään ja heikennetään.

Jo edellinen hallitus leikkasi soiden ja metsien suojelurahoja alle 40 miljoonaan euroon vuodessa, ja uusi hallitus kaavailee niiden karsimista 20 miljoonaan euroon. Stubbin pääministerikauden kokoomuslainen ympäristöministeri ajoi voimakkaasti vapaaehtoisen suojelun ensisijaisuutta. Nyt tälläkin tiellä on puomi. Suojelu tyssää, jos vain pienelle osalle arvokohteita tarjoavista voidaan maksaa korvauksia.

Suunnitelma Suomen ympäristökeskuksen Syken yhdistämisestä Luonnonvarakeskukseen Lukeen on arveluttava. Se voisi vaarantaa riippumattoman ja kriittisen tutkimuksen säilymisen ja myös rahoitusta halutaan leikata. Yhdistämisessä voisi kadota jopa puolet tutkimusrahoista, mikä lopettaisi suuren osan ympäristön tilan tutkimuksesta ja seurannasta.

Syke täytti maaliskuussa 20 vuotta ja toimintansa aikana se on merkittävästi edistänyt ympäristön tilan ja luonnon monimuotoisuuden tutkimusta. Se on lisäksi uskottava asiantuntijaorganisaatio.

Hyvää hallitusohjelmassa on se, että ympäristöministeriö säilyy itsenäisenä, joskin ympäristöministeri on osa-aikainen, koska hän on myös liikenneministeri *. Synkässä paketissa toinen ilonaihe on, että Porkkalaan olisi näillä näkymin tulossa kansallispuisto.

* Lehden painoon menon jälkeen ministerien vastuunjakoa muutettiin niin, että sama ministeri toimii sekä ympäristöministerinä että maa- ja metsätalousministerinä.

hallitusohjelmapääkirjoitus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.