Suomalaiset jakautuvat mielivuodenaikansa mukaan eri alalajeihin. Monet ovat vannoutuneita kesäihmisiä, sillä kesällä luonto on monimuotoisimmillaan ja säätkin usein ihmislajille mukavia. Lomalaisilla on myös aikaa nauttia luonnosta ja sen antimista. Luonnossa oleilu auttaa rentoutumaan ja monien tutkimusten mukaan se edistää sekä henkistä että fyysistä terveyttä. Kesä voimistaa ihmistä.

Olemme koonneet tähän numeroon laajan kirjon artikkeleita kiinnostavista luonnon ilmiöistä, tapahtumista ja lajeista sekä hienoista retkikohteista. Esimerkiksi juhannuksen tienoilla voi nauttia yön kuningattaren, valkolehdokin, huumaavasta tuoksusta ja siihen voi tutustua myös Luonnonkukkien päivänä 15.6. (s. 12–13).

Tänä vuonna vietetään Suomenlahti-vuotta. Nimikkolahtemme tila on ollut paranemaan päin ja nyt suotuisaa kehitystä edistetään Suomen, Viron ja Venäjän yhteistyöllä. Venäjän Laukaanjoen fosforiittitehtaan suurpäästöjen saaminen kuriin osoitti, että tuloksia voidaan saavuttaa. Itämeren pääaltaalla tilanne on valitettavasti huonompi, etenkin johtuen Puolan haluttomuudesta lopettaa meren kuormitus oman lannoitetehtaansa jättimäisillä ravinnepäästöillä.
Meriluontomme kunniaksi olemme keränneet upeita saariretkikohteita Suomenlahdelta ja myös muualta rannikoltamme (s. 68–71).

Toivotan Suomen Luonnon lukijoille antoisaa kesää ja riemukkaita retkiä suviluonnossa!

pääkirjoitus

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!