Tänä vuonna kesää on kaivattu enemmän kuin vuosiin. Kolea kevät takatalvineen oli kyllä mielenkiintoista kokea, mutta monelle luonnon asukille viileä kevät oli haastava. Hyönteissyöjälinnut, kevätperhoset, matelijat ja sammakot ovat olleet koetuksella, ja esimerkiksi monien kesäisten laululintujemme lukumäärät voivat jäädä alhaisiksi. Metsissä ja rannoilla voi siis olla tavallista hiljaisempaa.

Sään vaihtelu on arvaamatonta. Kevään säistä ei oikein voi vetää mitään johtopäätöksiä kesää ajatellen. Voi olla että kesäkuu onkin helteinen, tai sitten paistamme juhannuksena makkaroita sisällä takassa räntäsateen piiskatessa ikkunaa.

Lämpötilat voivat vaihdella, mutta valoa meiltä ei vie mikään, ei edes pilvipeite. Kesäyön rauha ja valoisuus elvyttävät sielua talven koettelemuksien ja arkisen ahertamisen jälkeen.

Siitä puhe mistä puute: syvennymme kesänumerossamme perusteellisesti suveen. Lähdemme kesäyöhön Mauri Leivon matkassa, tutkimme päivänkakkaroita, pölyttäjiä, lihansyöjäkasveja ja iilimatoja sekä esittelemme kesäyön laulajat. Pyysimme myös lukijoita kertomaan meille omia kesän tunnusmerkkejään, ja se kirvoitti monen kuvailemaan kesää niin kekseliäästi ja osuvasti että koko toimitus alkoi haikailla kesää. Teksteistä huokui läpi se miten tärkeä kesä on suomalaisille.

Täällä valon ja varjon maassa, päivänsäteen ja menninkäisen maassa, on juuri nyt käsillä se hetki, jolloin on aika avata aistit ja heittäytyä mukaan kesäisen luonnon kiihkeään elämänrytmiin. Nauttikaa kesäöistä, kasteisista aamuista, raukean lämpimistä päivistä. Levätkää, kerätkää voimia ja tuulettakaa ajatuksianne.

Ja liikkukaa luonnossa, kesällä tutkittavaa riittää vedessä, rannoilla, metsissä niityillä, luodoilla ja kallioilla – ja kerrankin on aikaa syventyä siihen.

Itse tarkkailen pihalla laulavaa kirjosieppoa. Se viettää miltei koko elämänsä auringon lämmössä. Kesä taitaa olla sille kaikkein kiireisintä ja stressaavinta aikaa, kun pesintä on käynnissä ja reviiriä pitäisi puolustaa menestyksekkäästi. Olen kuitenkin aina havaitsevinani sen laulussa kesän riemua…

kesä

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.