Palokärki on pistäytynyt Sodankylän Vuotsossa jo parin talven ajan melko säännöllisenä vieraana piharuokintapaikoilla. Kyseessä on todennäköisesti sama yksilö, ja se on vieraillut useilla ruokinnoilla, muun muassa Iisakki Maggan ja Osmo Hirvasvuopion pihoilla.

Luontotoimittaja Juha Laaksonen ei ole yllättynyt tapauksesta.

”Minäkin olen nähnyt niitä Hannu Hautalan metsäruokintapaikan vieraana Korouomalla. Etelässähän palokärki on jo muuttunut erämaiden symbolista esikaupunkilinnuksi.”

Käpytikan ohella myös harmaapäätikka sekä valkoselkätikka ovat oppineet piharuokinnan arvon. Talvisista tikoistamme tiettävästi vain pohjantikka on pysynyt puhtaana korpimetsien lintuna.

Vuotson palokärki on ollut kiinnostunut ainoastaan läskistä, toistaiseksi se ei ole välittänyt siemenravinnosta. Sen sijaan Osmo Hirvasvuopion pihalla on käynyt käpytikka, joka on perso auringonkukan siemenille.

”Minulla on ollut iso ruokintapaikka vuosikausia. Käpytikka on oppinut noukkimaan muutaman siemenen kerrallaan ja sitten se lentää puuhun niitä kuorimaan. Tämän vuoden huhtikuun alussa ruokinnalla oli parhaimmillaan lisäksi jopa 50 taviokuurnaa”, Hirvasvuopio kertoo.

Taviokuurnat ovat vierailleet pohjoisen piharuokinnoilla keväisin jo vuosien ajan. Nekin syövät mieluiten auringonkukan siemeniä. Ne ovat samalla ylisen Lapin ensimmäisiä muuttolintuja saapuen sinne jo helmikuun puolella.

Viime talvena Vuotson ruokinnoilla on vilahdellut myös kirjosiipikäpylintuja, jotka elelevät harvalukuisina itäisen Lapin kuusikoissa talvellakin.

Vesa Luhta

Kirjoittaja on Suomen Luonnon avustaja.

harmaapäätikkakäpytikkapalokärkiPohjantikkatalviruokintavalkoselkätikka

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!