Piharatamo on monivuotinen ruoho, joka on helppo tunnistaa silposuonisista lehdistä ja pitkistä tähkistä kukintaaikaan. Kasvi leviää helposti, sillä se tekee runsaasti siemeniä ja limautuvat siemenet kulkeutuvat helposti eläinten ja ihmisten mukana.

Piharatamo löytyy varmimmin poluilta ja nurmikoilta sekä muilta tallatuilta paikoilta. Suomessa kasvia tavataan koko maassa Etelä-Lappiin saakka.

Piharatamo sopii salaattiin sellaisenaan. Herkullisimpia ovat nuoret lehdet. Huuhtele lehdet veden alla ja vältä keräämistä läheltä autoteitä. Piharatamon lehdet sopivat myös keittoihin ja muhennoksiin sekä vaikkapa vihersmoothien ainekseksi. Ratamoista voi tehdä myös herkullisen villiyrttimarinadin esimerkiksi salaattiin tai sitä voi käyttää pinaatin tapaan erilaisissa ruuissa.

Suomen Luonnon Villivihannekset-mobiilisovellus

Ratamoja, piharatamon lisäksi myös heinäratamoa ja soikkoratamoa, on käytetty rohtoina kautta aikojen. Ratamojen tunnetuin rohtokäyttö on ollut haavojen hoito: niillä on sekä laastaroitu haavoja, että pyritty nopeuttamaan haavojen paranemista. Ratamon lehtiä on käytetty myös finneihin, hyönteisten puremiin sekä ihottumiin. Ratamon sisältämä allantoiini tehtostaa ihosolujen muodostumista ja sen sisältämä aukubosidi-glykosidilla on bakteereja tuhoava vaikutus. Ratamoa on käytetty myös hengitystietulehduksiin ja yskän hoitoon.

hortahyvinvointia luonnostapiharatamovillivihanneksetvillivihannesvilliyrtti

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.