Ostimme siivouskaappiimme probioottisen yleispuhdistusaineen ja pesuaineet. Muutamaa tuttavaa tämä kauhistutti.

Eikö tällaisena poikkeus­aikana pitäisi pyrkiä tuhoamaan kaikki kotona esiin­tyvä lika, ei lisäämään sitä?

Bakteerien jatkuvan tuhoamisen pesuaineilla on arveltu edesauttavan huolestuttavien superbakteerien syntyä. Probioottisiin puhdistusaineisiin sisältyy kaunis ajatus, sillä tuhoamisen sijaan ne tukevat ihmiselle ja ympäristölle hyödyllistä bakteeritasapainoa kodin pinnoilla.

Hyvät bakteerit syrjäyttävät huonot saadessaan ylivoiman. Kyseessä on siis ekologinen tapa puhdistaa pintoja ja vaatteita lisäämättä kodin ja ympäristön kemikaalikuormaa.

Probioottituotteet ovat kuitenkin ongelmallisia. Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmän mukaan probiootti tarkoittaa elävää mikrobivalmistetta, joka tuottaa terveydelle hyötyä. Tavallisimmat tunnetut probiootit ovat maitohappobakteereja ja bifidobakteereja.

Kodin puhdistamiseen tarkoitettujen probioottivalmisteiden pakkauksissa ilmoitetaan vain harvoin niiden sisältämät probiootit. Tuotetietoja varjellaan liikesalaisuuksina, joiden säilyttämistä yritykset perustelevat vuosia jatkuneella kehitystyöllä. Pesuaineen ohjeissa ei myöskään huomioida sitä, että useimmat bakteerit eivät kestä 60 asteen pesulämpötilaa.

Vuonna 2018 Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa toteutetussa tutkimuksessa paikallisten hammasklinikoiden siivousaineet vaihdettiin kolmeksi viikoksi probioottisiin vaihtoehtoihin. Toivottua vastetta ei saatu, pinnoilta löydettyjen bakteerien vastustuskyky antibiooteille ei ollut vähentynyt. Yllätyksellisesti huomattiin, että haitallisten bakteerien, kuten streptokokin, esiintyminen pinnoilla oli merkittävästi laskenut probioottisten pesuaineiden käyttöönoton jälkeen.

 

Tee itse pesuainetta!

Probioottinen pesuaine syntyy hapansäilötyistä sitruunoista! Valmiiseen liuokseen voi lisätä viini­etikkaa ja jotakin tuoksua.

Sitruunayleispuhdistusaine kärsivällisille

Noin litra pestyjä sitruunankuoria
100 grammaa sokeria
Litra vettä

Täytä kahden litran suljettava astia, esim. limupullo sitruunankuorilla, sokerilla ja lämpimällä vedellä. Ravistele ja jätä fermentoitumaan lämpimään paikkaan. Avaa ja sulje pullo 2-3 kertaa päivässä päästääksesi painetta ulos pullosta. Paine vähenee pullossa noin viiden päivän kuluttua, jonka jälkeen avaamiskertoja tarvitaan vähemmän. Anna fermentoitumusen jatkua noin kolme kuukautta. Säilytä pesuainetta ilmatiivissä pullossa ja ravista ennen käyttöä. Käytä sitä vähän kerrallaan joko laimennettuna tai laimentamattomana.

Vinkkejä probioottisten pesuaineiden käyttäjälle

  • Lue sisältöluettelo: Jos tuotteen bakteerikantoja ei ilmoiteta, älä käytä tuotetta.
  • Huomaa pesuainemerkinnät. Probiootit eivät kestä kovaa kuumuutta, joten esimerkiksi hyvin kuuman veden kanssa siivottaessa tai pyykkiä pestessä niistä ei ole hyötyä.
  • Tee itse probioottinen pesuaine fermentoimalla sitruunoita! Valmiiseen liuokseen voi sekoittaa esimerkiksi viinietikkaa ja haluamaasi tuoksua, kuten appelsiinin kuorta.
  • Käytä usein. Koska probioottien ajatuksena on tukea hyvien bakteerien taistelua huonoja vastaan, niitä kannattaa käyttää hieman useammin kuin tavallisia puhdistusaineita, jotta hyvät bakteerikannat pysyvät voimissaan.

Oikaisu: Jutussa olisi saamamme lisätiedon perusteella pitänyt kertoa, että esimerkiksi rasvaa tuhoavat probioottiset pesuaineet voivat kuulua Tukesin valvonnan piiriin. Suurin osa probioottisista pesuaineista myydään tällä hetkellä ilman minkäänlaista viranomaisen ennakkohyväksyntää. Tuotteen sisällöstä, terveellisyydestä ja turvallisuudesta vastaa siis tällä hetkellä vain tuotteen markkinoija. Asiaan tulee muutos, sillä EU:n tuomioistuimen tuoreen päätöksen (C-592/18) mukaan osaa valmisteista valvotaan tulevaisuudessa biosidilainsäädännön piirissä. Tämä tarkoittaa, että osa tähän piiriin kuuluvista probioottisista valmisteista voidaan joutua poistamaan EU-alueella markkinoilta. Jutun nettiversiossa suhtauduttiin negatiivisesti bacillus subtilis -bakteeriin, jota löytyi osasta probioottituotteista. Se on kuitenkin EU:n hyväksymä bakteerikanta.

Toimitus

bakteeritprobioottiprobioottinen puhdistusainepuhdistavat bakteeritsiivoussitruunayleispuhdistusaine

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.