Suomen Luonto seurasi Joensuun pohjoispuolella, Polvijärvellä, rengastusta pitkään asutetulla sääksenpesällä. Tänä vuonna pesästä löytyi kolme poikasta, mikä on hyvä pesimätulos. Löytyi myös läjäpäin lahnan suomuja, eviä ja pyrstöjä. Saalista on siis saatu. Polvijärven sääkset ovat alkaneet syödä lahnan lisäksi kuhaa, sillä läheisessä Höytiäisessä on istutusten myötä pientä kuhantuppia miltei haitaksi asti.

Emolinnut ponkaisivat pesältä lentoon ja kiertelivät hätääntyneinä pesän yläpuolella. Siksi käynti piti jättää mahdollisimman lyhyeksi, ja näin rengastajan ohjeissa neuvotaan tekemään, kertoo rengastaja Janne Leppänen.

Nämä sääksenpoikaset saivat jalkaansa kihlasormuksen kokoiset alumiinirenkaat. Sääksille on asennettu Suomessa tavallisten alumiinirenkaiden lisäksi myös satelliittilähettimiä. Näin on saatu selville niiden muuttoreittejä, ja esimerkiksi se, että pitkämatkaisimmat linnut käyvät talvella Afrikan eteläosissa asti. Noita satelliittisääksiä voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta.

Sääksisäätiö toivoo kuulevansa havaintoja sääksenpesistä. Keskeiselläkin paikalla oleva pesä voi olla tuntematon, ja sen löytyminen voi antaa arvokasta lisätietoa.

 

Kuva: Jouni Tikkanen

Kuva: Jouni Tikkanen

saaksi3

Kuva: Jouni Tikkanen

Kuva: Jouni Tikkanen

Kuva: Jouni Tikkanen

 

rengastussääksi

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.