26. Vältä ruokahävikkiä myös kaupassa.

Valitse ruokaostoksilla hieman nuhjaantunut hedelmä tai kulmasta ruttaantunut paketti, jotka suurin osa ihmisistä jättää hyllyille pilaantumaan. Yksi merkittävimpiä hävikkituotteita kaupoissa ovat niin sanotut sinkkubanaanit eli yksittäiset banaanit, jotka ihmiset poistavat tertuista. Pelasta nämä banaanit omaan koriisi ja muista banaaneja valitessasi napata oikean kokoinen terttu mukaan! Suosi myös kauppojen laputtamia aleprosenttituotteita, joiden parasta ennen -päivä lähestyy. Monet kaupat antavat vielä tietyn kellonajan jälkeen illalla näistä ale-tuotteista lisäalennuksen. Testaa myös hävikkiruokakauppoja, jos sellainen sijaitsee alueellasi.

27. Aloita ploggaaminen!

Ploggaaminen tulee ruotsinkielisistä sanoista plocka (skräp) = kerätä (roskia) ja jogga = lenkkeillä, eli sillä viitataan lenkkeilyn ja roskienkeruun yhdistelmään. Ota roskakassi mukaan koiralenkille tai iltakävelylle lähtiessäsi tai sovi ploggaustreffit ystävien kanssa lähiluontokohteeseen! Ploggauksessa aerobisen treenin lisäksi hommiin pääsevät reidet, kun keskityt roskia poimiessa kyykkäämään kunnolla. Hauskaa, hyödyllistä ja luontoystävällistä!

28. Tee ostoksesi verkkokauppojen sijaan paikan päällä.

Verkkokauppojen lähetys- ja palautusrumba kasvattaa tuotteiden ympäristövaikutuksia huomattavasti. Kun et pääse näkemään tuotetta livenä, tarkastelemaan sen materiaalia ja sovittamaan oikeaa kokoa, on myös palautuksen riski suurempi, mikä lisää kuljetuksen päästöjä entisestään. Vähintään yhtä huono vaihtoehto niin ympäristölle kuin omalle lompakolle on se, että tuotteen palauttaminen unohtuu ja se jää lojumaan nurkkiin, kunnes se jonkin ajan päästä päätyy pahimmassa tapauksessa sekajätteenä kaatopaikalle. Osa verkkokaupoista heittää palautetut tuotteet suoraan jätteeksi, jolloin kaikki sen valmistamiseen ja kuljetukseen käytetyt luonnonvarat menevät hukkaan. Ostokset kannattaakin yrittää hoitaa aina fyysisessä kaupassa mikäli mahdollista, jolloin tuotteen pääsee tarkastamaan paikan päällä.

29. Jäikö ostaminen päälle? Kokeile ostolakkoa!

Säännöt voit suunnitella itse tai läheisen kanssa. Joku saattaa olla ostamatta uusia vaatteita koko vuonna, toinen voi kieltäytyä kaiken paitsi ruuan ja muiden välttämättömyyksien hankkimisesta esimerkiksi kuukauden ajaksi. Ostolakkoa kannattaa harkita, jos jatkuvasti miettii seuraavia hankintoja, ei koe koskaan olevansa tyytyväinen omistamansa kanssa tai oma kulutus ylittää lompakon rajat. Myös ympäristö kiittää!

30. Suosi tulevalla kesälomalla maata pitkin matkailua ja lähikohteita.

Monien mielestä Suomi on parhaimmillaan kesällä! Pitkästä maastamme löytyy kaikille jotakin, pidit sitten rantalomailusta, luontomatkailusta tai kulttuurielämyksistä. Loman tunne ei aina myöskään edellytä lentämistä kauas – usein lomatunnelmaan pääsemiseen riittää, että poistuu omista arkiympyröistä. Monilla on kuukauden kesäloman aikana myös enemmän aikaa matkustamiselle, joten myös itse siirtymiseen voi (ja kannattaa) käyttää aikaa! Tällöin myös näkee ja kokee enemmän asioita ja kohteita. Hyvä reitti Keski-Eurooppaan on esimerkiksi yölaivalla Tukholmaan, josta aamujunalla pääsee muutamassa tunnissa Kööpenhaminaan. Sieltä raiteet tai bussi vievätkin vaikka mihin suuntaan!

Katso juttusarjan kaikki vinkit >

ekovinkitsata askelta

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.