Löysin Kangasalta ruoppausmaiden joukosta kymmeniä suuria tyhjiä simpukan kuoria. Suurimmat olivat yli 20 sentin pituisia, kuvassa 21-senttinen. Mikä laji on kyseessä, kuinka vanhaksi se elää, ja voiko ”vuosirenkaista” laskea simpukan iän?

Suomessa on tavattu 35 eri simpukka­lajia, joista 28 lajia sisävesissä. Lajeista seitsemän kuuluu niin sanottuihin suursimpukoihin: isojärvisimpukka, pikkujärvisimpukka, litteäjärvisimpukka, vuollejokisimpukka, sysijokisimpukka, soukkojokisimpukka ja jokihelmisimpukka.

Suurimmaksi näistä kasvaa isojärvisimpukka, joka on samalla ainoa yli 20 sentin pituuden saavuttava simpukka Suomessa. Muiden lajien suurimmat yksilöt ovat lajista riippuen enintään 10–15-senttisiä.

Ikää isojärvisimpukalle voi kertyä noin 20 vuotta ja pituutta parhaimmillaan 22–23 cm. Espoon Lippajärvestä on tavattu 650 gramman painoinen yksilö, jolla oli pituutta 22 senttiä. Simpukan iän voi määrittää pinnassa olevista mustista vuosirenkaista, samaan tapaan kuin puiden ikä on laskettavissa vuosilustoista.

isojärvisimpukkajärvisimpukkasimpukkavuosirenkaat

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.