Suomen on tehtävä energia- ja ilmastosuunnitelma EU:lle kesäkuun loppuun mennessä, ja tässä on tärkeä vaikuttamisen paikka.

”Hallituksen tähän asti tekemät toimet ja linjaukset ovat riittämättömiä suhteessa oikeudellisesti velvoittaviin tavoitteisiin”, Suomen ilmastopaneeli toteaa kannanotossaan. Paneelin puheenjohtaja professori Jyri Seppälä painotti kannanoton julkistustilaisuudessa, että myös yritykset ja investoijat kaipaavat ilmastopolitiikalta ennustettavuutta ja johdonmukaisuutta.

Maankäytön nieluja tulee vahvistaa ja päästöjä vähentää heti. Metsien liiallinen hakkuu on merkittävin maankäytön nielujen heikentäjä. Useissa maakunnissa on jo monena vuonna hakattu puuta selvästi kestävää tasoa enemmän.

Ilmastopaneelin mukaan metsien kiertoaikaa tulisi pidentää, eli antaa puuston kasvaa ennen hakkuita vankemmaksi ja järeämmäksi kuin nyt. Päätehakkuukelpoiselle puulle tulisi säätää läpimittaraja.

Metsien hiilinielua parantavat toimet, kuten kiertoajan pidennys, lannoitus ja turvemailla jatkuva kasvatus, ovat kannattavia myös maanomistajille.

Turvepeltojen vettäminen on paneelin mukaan niin ikään merkittävä keino nielujen parantamiseksi, mutta sen kustannuksia ei saa kaataa viljelijöille. Teollisuutta tulisi kannustaa investoimaan esimerkiksi maatalouskäytöstä poistettujen turvepeltojen ja lopetettujen turvetuotantoalueiden ennallistamiseen, sen sijaan että se ostaa päästövähennyksiä ulkomailta.

Ilmastopaneeli kritisoi myös voimakkaasti hallituksen liikenteeseen liittyviä päätöksiä, kuten uusiutuvan polttoaineen jakeluvelvoitteen alentamista ja varoittaa, että linjausten takia Suomen voi olla vaikea täyttää EU:n taakanjakosektorin velvoitteita.

ilmastoilmastonmuutosilmastopaneeliilmastopolitiikkamaankäyttö

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.