Jos kissa ja leijona laitetaan samaan häkkiin, tulevatko ne toimeen keskenään vai syökö leijona kissan? Tunnistavatko eläimet kaukaisen sukulaisuutensa?

Kysymys on mielenkiintoinen, koska se liittyy eläinten keskinäisiin sukulaissuhteisiin ja ravinnon valintaan.

En usko, että vapaa leijona aidossa elinympäristössään juuri vaivautuisi kissajahtiin, koska se on sopeutunut saalistamaan suurehkoja kasvinsyöjäeläimiä, joita riittää pitämään myös leijonaperheet hengissä. Kissa ei kuitenkaan pelastuisi minkään niin kutsutun sukulaissuhteen perusteella, sillä tappaahan leijonauros oman lajinsa pennutkin, jos ne eivät ole omia.

Kissan joutuminen leijonan häkkiin on tietenkin aivan luonnoton tilanne. Leijonan pitäisi olla hyvin nälissään, jotta se vaivautuisi tappamaan kissan ravinnokseen. Todennäköisempää mielestäni on, että leijona kokisi kissan häiriöksi, jonka se poistaisi tappamalla sen mutta jättäisi syömättä odottaessaan herkullisempaa naudanlihaa.

Voisin myös kuvitella tilanteen, jossa leijona tottuu kissan vierailuihin eikä välitä sen käynneistä minkään vertaa. Olennaista siis on, että pelkkä sukulaisuus ei pelasta kissaa leijonan kynsistä ja hampaista.

eläinten sukulaisuuskissaleijona

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.