Eräällä talomme asukkaalla on kissa, joka pääsee vapaasti ulos ja sisään. Olen siirtänyt linnuille tekemääni ruokintapaikkaa kauemmaksi rakennuksesta, mutta kevättalvisin kissat vaeltavat laajalti. Kuka on syypää lintujen turmaan: lintujen ruokkija, kissa vai kissan omistaja? Onko toivoa, että lähitulevaisuudessa laki kieltäisi kissojen irtipidon?

Kissa on metsästyslain perusteella jo nyt lainsuojaton, jos se tulee tekemään pahojaan toisen pihalle. Tässä tapauksessa oikeutta kissan hävittämiseen ei liene, jos kissan omistajalla ja lintujen ruokkijalla on sama piha. Naapurisovun nimissä en sitä muutenkaan suosittele. Keskustelemalla asiat saadaan sivistyneesti ratkaistuksi.

Tehkääpä kissan omistajan kanssa yhdessä lintulaudan ympärille suojavarustus, joka estää kissan pääsyn lintulaudan lähelle. Se on helppo rakentaa esimerkiksi isosilmäisestä kanaverkosta, josta linnut pääsevät esteettä kulkemaan mutta joka pysäyttää kissan. Sen jälkeen ei tarvitse pohtia syyllisiä!

Lait syntyvät eduskunnassa, ja jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa valitsemansa edustajan toimiin. On vaikea sanoa, onko toivoa jossakin asiassa, kun edustajat vaihtuvat melko usein. Eläinsuojelua koskevaa lainsäädäntöä on viime vuosina kehitetty – olisivatko tässä sitten suojelun kohteena kissat vai pikkulinnut?

kissasaalistus

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!