Mökkijärvessämme on ylettömän runsas täplärapukanta. Rapuja voi olla verkossa kymmenittäin. Voivatko ne syödä mädin niin tarkoin, että siitä on haittaa syyskutuisen muikun ja siian lisääntymiselle?

Joissakin vesissä istutettu täplärapukanta on kasvanut todella runsaaksi, ja se ilmenee suurena yksilömääränä mutta myös keittokelpoisten yksilöiden vähyytenä. Kannan pienentäminen kovalla pyynnillä olisi pulmaan ratkaisu, mutta siihen ei yleensä pystytä.

Tällaisissa vesissä täplärapuihin kohdistetaan samankaltaisia epäluuloja ja syytöksiä kuin aikoinaan jokirapuunkin. Sitä pidettiin mätirosvona, jonka istutuksia vastustettiin tämän vuoksi muun muassa Pohjanmaalla. Syytökset unohdettiin vähitellen, kun kalakannat eivät kärsineet.

Täpläravutkin syövät mätiä, mutta ne syövät vähiten silloin, kun syyskutuisten kalojen mätimäärät ovat runsaimmillaan. Kalat syövät varmasti muikkujen ja siikojen mätiä enemmän kuin ravut, joten en usko kysymyksessä esitettyyn haittaan. Ravut kuitenkin osallistuvat kalojen kanssa kilpailuun pohjaeläinravinnosta. Täplärapujen syntitaakkaa helpottaa se, että kasviaines on niiden pääasiallinen ravinto.

kalojen mätitäplärapu

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!