Tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion tervehdys Suomen luonnon päivänä 31.8.2013 Maamme ainutlaatuista luontoa juhlitaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa, kun Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 31.8.2013. Päivän ideana on juhlia luontomme tuomaa iloa ja oivaltaa sen hyvinvointia edistävä vaikutus. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimii Suomen luonnon päivän suojelijana.
Jenni Haukion tervehdys

”Tuoksut vanamon ja varjot veen, niistä sydämeni laulun teen” – Eino Leino

”Suomen luonto tarjoaa meille sekä yhteisiä, rakastettuja kansallismaisemia että yksityisiä, omakohtaisia sielunmaisemia. Luonto on kansakuntana jakamiemme kokemusten ja yksilöllisten tunnemaailmojen ehtymätön aarreaitta. Kantelettaressa ja Kalevalassa, runonlaulajiemme perinnössä luonto eläimineen ja kasveineen on ihmissydämen liikkeiden monivivahteinen tulkki. Se on kaiken elämän ydin, pyhä.

Luonto ei ole historiamme vuosikymmeninä inspiroinut vain rakastetuimpia taiteilijoitamme edesauttaen heidän suurimpien mestariteostensa syntyä. Se on myös innoittanut satojatuhansia suomalaisia jokapäiväisessä arjessa. Luonto on tarjonnut työn ja ravinnon, kodin ja suojan, olohuoneen arkeen ja juhlaan. Sen äärelle on hakeuduttu ilon ja surun, voittojen ja menetysten hetkinä. Hakemaan jotain sellaista, mitä muualta ei voi löytää.

Luonnon tarjoamat tilakokemukset ovat ainutlaatuisia, jäljentämättömiä. Ihminen ei voi niitä rakentamalla luoda. Ja kenties juuri siksi on vielä 2010-luvullakin mahdollista huojentua luonnon kaikkivoipaisuuden edessä. Tunne pienuudesta voi olla terveellinen, suhteellisuudentajua kehittävä tai jopa parantava kokemus puhumattakaan lukemattomista muista elämyksistä luonnon äärellä. Luonto koskettaa läpi muistikerrostumien. Se on meissä kuvina, ääninä ja tuoksuina. Se kutsuu yhä uudelleen tuntemaan pohjatonta vapautta, kaipaamaan sellaista, mitä ei osaa määritellä, nauttimaan sellaisesta, minkä voi kokea kaikin aistein.

Luonnon voi löytää uudelleen joka päivä, tai ensimmäistä kertaa milloin tahansa, missä iässä tahansa. Se on avoin kaikille kaikkina vuodenaikoina. Se on suojelemisen arvoinen kalenterivuoden kaikkina päivinä ja juhlan arvoinen elokuun viimeisenä lauantaina. Suomen luonnon omaa juhlapäivää vietetään 31.8.2013 ensimmäistä kertaa. Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu luomaan omat traditionsa uuden juhlapäivän viettoon.”

Iloista, ikimuistoista ja häikäisevän kaunista luonnon päivää toivottaen,
Jenni Haukio Tasavallan presidentin puoliso
Lisätiedot Suomen luonnon päivänä järjestetään yli 60 tapahtumaa ympäri Suomea. Tietoa niistä löytyy www.suomenluonnonpaiva.fi -sivujen tapahtumakalenterista.

Suomen luonnon päivä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.