Venäjä on käyttänyt useaan otteeseen niin sanottua ”kaasuasetta” eli kiristänyt tuontienergiasta riippuvaista Ukrainaa kaasun hinnalla. Suomen käyttämästä öljystä tuotiin vuonna 2012 peräti 89 prosenttia Venäjältä, maakaasusta kaikki ja myös merkittävä osa ydinvoimaloiden uraanista. Onko tämä riippuvuus venäläisestä energiasta meille riski?

Suomi on tuonut Venäjältä energiaa vuosikymmeniä eikä kuljetuksissa ole ollut ongelmia. Nesteen politiikka on ollut monipuolista ja yhteydet muihinkin energiatoimittajiin ovat kunnossa. Suomi on pieni maa, eikä meillä voida ajatella täysin omavaraista energian tuotantoa. Ukrainan tilanne on toinen, heillä ei ole vaihtoehtoa Venäjän energialle.

Saksan puolustusvoimien Bundeswehrin mukaan öljyn tuotantohuippu ohitetaan muutamassa vuodessa. Onko Suomi varautunut halvan öljyn loppumiseen ja siihen, että Venäjä hallinnoi suurta osaa niukkenevista energiaresursseista?

Öljyn loppumisesta on puhuttu vuosikymmeniä. Se on energiayhtiöille suoranainen taivaan lahja hintojen pitämiseksi korkeina.

Ydinvoimaa on vastustettu lähinnä ekologisin syin, mutta onko lähellä Venäjän hallintoa olevan Rosatomin mukanaolo Fennovoiman ydinoimahankkeessa Suomelle strateginen uhka?

Miksi Rosatom olisi uhka? Neuvosto- rakenteiset Loviisan ydinvoimalat ovat toimineet erinomaisesti.

Käytämme miljardeja vuodessa tuontienergiaan. Laaja professorityöryhmä esitti hiljattain, että Suomen pitäisi kääntää tämä kotimaiseksi kysynnäksi ja pyrkiä energiaomavaraiseksi vuoteen 2050 mennessä. Onko tämä mahdollista?

Täydellinen omavaraisuus olisi teknisesti mahdollista, mutta se olisi taloudellisesti absurdia.

energiaydinvoimaöljy

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.