47/2021

Kuvan kuusi, vanhan riihitalon pihakuusi Haapsalun maaseudulla näytti tältä alkukesällä. Melkein samanlainen käpysato on kypsynyt niin Suomessa kuin Virossakin.

On tosi mielenkiintoista seurata, miten suurissa määrin nytkin jo liikkeellä olevat käpylinnut löytävät kevättalvella käpysadon. Käpyjen kypsyessä näin runsaina on yleensä odotettavissa käpylintujen vahva pesimävuosi. Käpylinnut voivat siirtyä joukolla tuhansiakin kilometrejä pesimään hyvän käpysadon metsiin.

Panen vielä rinnalle kauniin, punaisen kukinnan aikaisen kuvan samasta kuusesta puolen vuoden takaa eli toukokuun lopulta. Se ennustaa mitä tuleman pitää.

Aina ei voi kuitenkaan olla varma sadon hyvästä onnistumisesta. Kävyissä taitaa nytkin olla vaivana ruostesientä, joka vaikuttaa siementen laatuun ja lopputulokseen, joka riippuu useista tekijöistä.

Jäämme seuraamaan kuusia sekä käpylintuja, pikkukäpylintua, isokäpylintua, joka on innostunut eniten männyn kävyistä sekä kirjosiipikäpylintua! Toivon, että käpylintuja olisi talvella runsaasti!

kuusikäpykäpylinnutvuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.