45/2021

Lukijoiden iloksi ja piristykseksi – kelien jo harmaannuttua ja pohjoisessa on lunta – muutama ruskakuva ylhäältä Ruijasta, Jäämeren ääreltä, Varanginvuonon ja -niemimaan maisemista.

Joki- ja purolaaksoissa (kuvat yllä ja alla), loistivat tänä syksynä pajut voimakkaan keltaisissa väreissään. Kuva on otettu syyskuun viimeisenä päivänä. Ruska oli syvimmillään.

Jäämeren äärellä puuruska saattaa alkaa vähän myöhempään ja säilyä hiukan pitempään kuin Suomen Lapissa, vaikka ruskan laukaiseva tekijä onkin päivän pituus eli valon väheneminen, mutta myös lämpötila ja kasvupaikka. Pakkasten alkaminen ja tuulet vaikuttavat kestoon. Lämpöä pitää yllä Golfvirta.

Seuraava kuva on Vadsøstä, Vesisaaresta, jossa pihlajat loistivat keltaisen, punaisen, jotkut vielä vihreänkin väreissä lokakuun alkupäivinä, kunnes tuuli vei yhden illan aikana lehdet.

Neljännessä kuvassa maisema aukeaa Varanginvuonolle, jonka rantojen tunturikoivikot ja pajukot kylpivät kuun vaihteessa varsin villeissä keltaisissa.

Alla oleva kuva on Hamningbergin tien varrelta. Maisema on karua tundraa, mutta silti myös harvojen matalien pensaiden ja osin maaruskan kirjomaa.

Ja vielä loppuun sataman kalapaattien väriloistoa ja dramaattista pilvimaisemaa ruskanaikaisesta Vesisaaresta. Syksyn värit loistavat monin tavoin.

JokivarretJäämeriruskaTundravuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.