44/2021

Hanhet ovat siirtyneet hiljan niin kevät- kuin syysmuuttoreiteillään entistä yhä enemmän lentämään Suomen kautta. Pikkujoutsenkin löytää muutollaan hieman aiempaa useammin Suomen maisemiin. Aika näyttää, miten usein tätä hienoa lintua näkee tulevaisuudessa.

Leikkuupuimuri oli jättänyt johonkin kohtaan mukavat eväät pikkujoutsenille.

Usein pikkujoutsenet esiintyvät yhdessä laulujoutsenten kanssa, mutta niiden joukossa tyypillisesti omissa ryhmissään.

Vanhat ja vielä pesimättömät tulevat Suomeen muuton kärjessä yleensä jo aivan lokakuun alkupäivinä. Ja nyt loppusyksyyn painottuvat pesinnässään onnistuneiden pikkujoutsenten havainnot.

Kolme tämän kesän nuorta pikkujoutsenta emon seurassa. Poikaset seuraavat vielä kevätmuutolla vanhempiaan tundralle.

Tämän jutun kuvasin viime lauantaina Janakkalan Turengissa. Ilahduttavasti kahta vanhempaa seurasi kolme nuorta pikkujoutsenta. Yhteensä noin 500 laulujoutsenen seurassa sänkipelloilla ja peltokosteikossa oli ainakin 10 pikkujoutsenta, todennäköisesti jokunen enemmänkin.

Paras maastotuntomerkki on kaunis, laulujoutsenen toitotusta korkeampi, usein kolmiosainen ääni ja nokan mustan alueen suurempi ala. Pikkujoutsenen nokan keltainen ei jatku kiilana niin kuin laulujoutsenen, vaan keltainen kaartuu pyöreästi mustaan, mustaa on nokassa laulujoutsenta selvästi enemmän. Vaikka pikkujoutsen on selvästi laulujoutsenta pienempi ja lyhytkaulaisempi,  pienikokoinen laulujoutsen ja isohko pikkujoutsen eivät ole kooltaan niin kaukana toisistaan.

Valo oli tällä kertaa hieman ilmeetön, mutta kun pikkujoutsenet nousivat siirtyäkseen yöpymään, aurinko kurkisti pilvistä ja kellersi hiukan lintujen rintaa, kun ne nousivat vastatuuleen.

Pikkujoutsen pesii tundravyöhykkeellä, laulujoutsen pääosin sen eteläpuolella. Nyt nähtävät linnut saattavat viipyä ensimmäisiin pakkasöihin tai lähteä jatkamaan muuttoa minä päivänä tahansa.

laulujoutsenpikkujoutsenvuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.