68/2020

Kävin toissapäivänä pojanpoikieni kanssa linturetkellä Viikillä. Vastaan tulleiden lintuharrastajien ikäkirjo kävelyreiteillä on ilahduttavan laaja.

Kävellessämme kohti Lammassaaren lintutornia kuulimme koko joukon laulajia: satakieliä, punavarpusia ja ruokokerttusia. Pajursirkkuja oli ilahduttavan runsaasti. Meri- ja valkospostihanhilla oli poikueita. Kanadanhanhi oli kolmas Viikin hanhista.

Mutta hienointa oli merikotkan menestys. Molemmat aikuiset kiertelivät pesäsaarekkeen ympäristössä. Pesän suojissa varttuu peräti kolme poikasta.

Eero Haapanen kirjoitti Tringan tiedotteessa pesän ja myös sen naapurien harmaahaikaroiden ja merimetsojen pärjäämisestä keskenään.

Mielenkiintoista on, että monet harmaahaikarat ja merimetsot jäivät merikotkan naapureiksi. Munia tai poikasia on luonnostaan jäänyt saaliiksi, mutta myös molemmat saarella aiemmin pesineet varsin suuret lajit jatkavat pesintäänsä. Joillain on myös uusintapesyeitä. Joitain pesiä on jäänyt tyhjiksi ja niiden rirsut on käytetty muiden pesien rakennuspuina. Mielenkiintoista on seurata, mikä on tilanne kokonaisuuden kannalta keskikesällä.

Harmaahaikara

On se  vaan hienoa, että Helsingin Viikin merikotkan pesiminen on nyt onnellisessa vaiheessa ja kolme poikasta kasvaa pesän turvissa. Muutamat häirinnät on selvitetty.

Ja hyvin mielenkiintoista on seurata lintutornista merikotkien ja muiden lajien keskinäistä pärjäämistä pesäsaarekkeessa. Kiitos tutkijoille ja suojelijoille.

Harmaahaikaramerikotkamerimetsovuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €