315/365

Viitatiainen on siinä suhteessa erakko, että se ei liity talviseen tiaisparveen muitten tiaisten ja hippiäisen sekä puukiipijänkin joukkoon. Virossa tiaisparvissa liikkuu myös pähkinänakkeli.

Kuitenkin viitatiainen voi muodostaa muutaman lajitoverinsa kanssa yhteisen talviparven. Tutkimukset kertovat, että mitä varhemmin syksyllä viitatiainen löytää yhteiseen viitatiaisparveen, sen paremmin se selviytyy yli talven. Yhdessä liikkuvien viitatiaisten määrä on yleensä kuitenkin vain muutama. Viitatiaiset huomaa helposti vilkkaudestaan ja äänekkyydestään. Samalla ne monasti katoavat yhtä nopeasti kuin osuvat kohdalle.

Viitatiainen on tullut meillä vähän tutummaksi kun vaeltavia joskus osuu Suomenlahden tällekin rannalle. Viitatiaista ei ole kuitenkaan helppo huomata, koska se muistuttaa suuresti hömötiaista. Äänet kuitenkin erottavat lajit.

Varmin tapa kohdata vikkeläliikkeinen viitatiainen on tehdä linturetki naapuriin Viroon. Lintu on varsin peloton, vaikka siis nopea liikkeissään. Viitatiaisen reviiri on vaihteleva ja aika suuri, mutta viitatiainen on vahvasti paikkalintu.

Juuri nyt viitatiainen piilottelee siemeniä kaarnankoloihin ja muihin sopiviin paikkoihin talven lyhyen päivän ja pitkän kylmän yön varalle. Tiaisethan voivat muistaa valtavan määrän piiloja. Ilman kätköjä ne eivät pärjäisi tai ainakin talven riski oleellisesti kasvaisi.

syksyviitatiainenvuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.