Kastemadot eli lierot ovat oleellisia suomalaisen maaperän muokkaajia, kuohkeuttajia ja maanparantajia. Niiden toimista saa helpoiten käsityksen keväällä lumien sulaessa ja syksyllä lehtien pudotessa.

Kun katsoo maahan lehtipuiden lähistöllä, maa on täynnä pieniä lehtikekoja. Helpoiten keot huomaa esimerkiksi poluilla. Kun kekoa katsoo tarkemmin huomaa, että osa koivunlehdistä on rullautunut. Niitä on kiskottu oikein voimalla keon keskellä olevaan reikään. Osa lehdistä on jo pääosin maan sisällä. Keko on kastemadon ruokavarasto.

Kiskoessaan lehtiä maan sisään mato samalla nopeuttaa lehtikarikkeen hajotusta. Pudonneiden lehtien ravinteet siirtyvät madon suoliston kautta maaperään ja sieltä taas puiden ja muiden kasvien kasvuun. Kierrätys on tehokasta. Ravinteita ei juurikaan pääse karkuun.

Maa pehmenee matojen syödessä tietään maan läpi. Madonreikiä pitkin vesi imeytyy helposti maaperään. Madot puolestaan ovat rastaiden, siilin, mäyrän ja monen muun tärkeää ravintoa. Matoja voi pitää avainlajeina, siis lajeina, jotka luovat kokonaiselle ravintoverkolle olemassaolon edellytykset.

Myös ihmisen taloudessa matoja tarvitaan; pelloilla, metsissä, komposteissa ja kotinurmikolla. Ilman matoja maaperämme ei olisi nykyisen kaltainen. Joillakin alueilla, kuten kuivan ja punertavan lateriittimaannoksen maaperästä madot pääosin puuttuvat. Siellä hajottaravintoverkon avainlajeja ovat termiitit. Mutta meillä onneksi madot voivat hyvin. Vai voivatko?

Muoviroska on tämän hetken kauhisteluilmiö. Ja kauhisteltavaa siinä totta tosiaan onkin. Mutta oletteko ajatelleet mitä muoviroska ja mikromuovit tekevät kastemadoille? Madot takulla syövät maaperän mikromuovia ja varmaan isompaakin muoviroskaa. Mutta toimiiko niiden elimistö jos muovin määrä ravinnossa kasvaa ja kasvaa? Vai tukkeutuvatko ne ja lakkaavat syömästä käytäviään maahan? Vai kenties kuolevat? En tiedä onko asiasta yksiselitteisiä tutkimustuloksia olemassa, mutta sen tiedän, että matojen kohtalosta on syytä olla huolissaan. Ne ovat meille ja elintarvikkeillemme elintärkeitä kumppaneita.

hajottajatkastematolierotravintoverkko

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.