Lehdon rauhassa Fiskarsinmäellä

Yksi Uudenmaan hienoimmista lehdoista sijaitsee yllättäen pääkaupunkiseudulla, Espoon ja Kirkkonummen rajan tuntumassa. Fiskarsinmäen lehto on lajistoltaan monipuolinen, lehtevä, osittain kivikkoinen ja hämäräkin metsikkö. Siellä voi nähdä jaloja lehtipuulajeja, kuten metsälehmuksen, vuorijalavan ja tammen sekä runsasta kevätkukintaa ja lehtometsän lintuja. Lue lisää!

Finnoon altaalla on kaikkiaan havaittu yli 250 lintulajia, mikä on paikan kokoon nähden Suomen kärkilukuja. Kuva: Jussi Helimäki

Finnoon allas Espoon Suomenojalla

Espoon Suomenojalla sijaitseva Finnoon allas on alunperin luonnontilainen merenlahti. 1960-luvun alkupuolella siitä tehtiin läheisen jätevedenpuhdistamon saostusallas, jonka käyttö lopetettiin jo 1970-luvun alussa. Parasta retkeilyaikaa altaalla on huhti-toukokuu ja toisaalta alkusyksy; tällöin alueella riittää vilskettä ja nähtävää. Kaikkiaan altaan alueella on havaittu yli 250 lintulajia, joka sekin on paikan kokoon nähden Suomen kärkilukuja. Lue lisää!

Näkymä Kaitalammen länsirannalle loppusyksyllä. Kuva: Jussi Helimäki

Espoon järviylängön helmi Kaitalampi

Pitkulainen Kaitalampi Espoon pohjoisosassa on nimestään huolimatta järvi. Kaitalammella on omanlaisensa tunnelma eri vuodenaikoina. Talvisin jäällä on retkeilijöitä ja hiihtäjiä, keväästä syksyyn siellä näkee usein uimareita. Järven länsipuolella sijaitsee metsäinen 70 hehtaarin luonnonsuojelualue, Kaitalammen aarnialue. Se on hieno suurien korkeuserojen värittämä, kallioiden, pienehköjen soiden ja monivivahteisten metsien mosaiikkimainen kokonaisuus. Lue lisää!

Haltialan aarnimetsä rauhoitettiin 1930-luvulla. Kuva: Veli-Matti Parmala

Pääkaupungin aarnimetsässä Haltialassa

Miltä metsä Helsingissä näyttäisi, jos se olisi saanut olla koskemattomana? Helsingin keskuspuiston pohjoisosassa sijaitseva Haltialan aarnimetsä antaa tästä hyvän vihjeen. Vuodesta 1930 koskemattomana seissyt puusto on suojeltu, sen läpi saa kulkea vain jalkaisin ja merkittyjä pitkospolkuja pitkin. Keväisin metsä on lintujen suosiossa, pesimäreviirejä on arvioitu olevan yli 80 kappaletta tällä 22 hehtaarin alueella. Lue lisää!

Valkovuokkoja Mustavuoressa. Kuva: Matti Tikkanen

Vuokkoja bongaamaan Mustavuoreen

Helsingin Vuosaaressa sijaitseva Mustavuori on monipuolinen retkikohde. Siellä on lehtoja, niittyjä, kallioita, siirtolohkareita, vanhaa metsää sekä ensimmäisen maailmansodan aikaisia yhdyshautoja ja muita rakenteita. Keväisin Mustavuoren lehdoissa kukkivat valko- ja keltavuokot, imikät, kevätlinnunherneet ja käenrieskat, jotka pieninä lisäaurinkoina lämmittävät jokaisen mieltä. Lue lisää!

Kasakallion huipulla on pronssikautinen muinaishauta. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Muinaisten hautojen ja vartiotulien Kasakallio

Helsingin Koliksikin kutsuttu Kasakallio henkii menneiden aikojen tunnelmaa. Kasakallion luonto suojeltu, sillä alue kuuluu luonnon ja maisemansuojelun kannalta arvokkaisiin kallioalueisiin. Kallio on hyvä paikka myös muuttolintujen tarkkailuun. Alueen kasvillisuus on karua käppyrämäntyineen, keloineen ja rotkoineen. Lue lisää!

Katso lisää retkivinkkejä eri puolille Suomea!

EspoohelsinkikevätretkilehdotretkeilyRetkivinkki

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.