Nyt luontoon: Ota mallia sisiliskosta
Kevätaurinko virvoittaa sisiliskot horroksesta. Koiraat ovat jalkeilla jo huhtikuun puolella, naaraat hieman myöhemmin.
Sisiliskoille toukokuu on kiireistä aikaa, kuten monille muillekin luontokappaleille. Hyönteisten pyydystyksen lomassa täytyy etsiä kumppani, paritella ja mahdollisesti nahistella toisten liskojen kanssa. Silti ennen kaikkea täytyy ehtiä loikoa auringossa.
Sisilisko tarvitsee aurinkoa lämmönsäätelyyn. Kylmässä sen liikkeet ja elintoiminnot hidastuvat. Suomen herpetologisen yhdistyksen puheenjohtaja Niko Selin sanoo, että auringonottoon täytyy panostaa etenkin viileinä kevätaamuina sekä illalla saaliita sulatellessa ja tulevaan yöhön valmistautuessa.
Tummat kivet ja kannot lämpenevät nopeasti ja ovat siksi hyviä auringonottopaikkoja. Liika on silti liikaa – tutkimuksen mukaan sisilisko pyrkii pitämään kehonsa lämpötilan noin 32 asteessa, eikä mielellään anna sen nousta yli 36 asteen.
Sisilisko ei pysty esimerkiksi hikoilemaan vaan vaihtaa paikkaa viilentyäkseen.
”Se hakeutuu varjoon, maakoloon tai kostealle paikalle kasvillisuuden sekaan vilvoittelemaan, kun olo alkaa muuttua liian tukalaksi”, Selin kertoo.
Aivan kuten ihmisellä, lämmön lisäksi myös UV-säteily on liskolle tarpeen, sillä se käynnistää D-vitamiinin tuotannon ihossa. Runsas säteily on liskollekin haitallista, kertoo matelija-asiantuntija Joonas Gustafsson. Tumma pigmentti ja keratiinisuomut kuitenkin toimivat riittävänä suojana.
Auringonvalo virkistää myös ihmistä, ja sisiliskoilta voi napata muutaman vinkin: nauti auringosta sopivina annoksina, muista suojautua liialta UV-säteilyltä ja loikoile usein mukavassa paikassa, kuten kalliolla tai kuistin rappusilla.
Vinkki! Kokoa aurinkoiseen paikkaan näyttävä kivikeko! Jätä sopivia koloja sisiliskojen piilopaikoiksi. Kivikkoon voi myös istuttaa mehikasveja ja muita sopivia lajeja, jotka kukkivat hienosti ja hellivät pihapiirin pörriäisiä.