Maaliskuun 23. päivänä valot sammuvat eri puolilla maapalloa tunniksi. Earth Hour on WWF:n eli Maailman luonnon säätiön vuosittainen maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, joka järjestetään yleensä maaliskuun viimeisenä lauantai-iltana. Sammuttamalla valot tunniksi viestitään ilmastohuolesta, ja säästämällä sen verran energiaa annetaan luonnolle konkreettisestikin levähdyshetki.

Tilan antaminen pimeydelle symboloi tilan antamista muullekin sellaiselle, jonka olemme valtaamassa, syrjäyttämässä ja tehostamassa hengiltä. Earth Hour -tapahtuma kannustaa pohtimaan, mitä tunnissa ehtisi tehdä luonnon hyväksi. Tunnin voi käyttää vaikka rauhoittumiseen ja hämärän kokemiseen keinovalon mahdollistaman tai velvoittaman puuhailun sijaan.

Valokin voi saastuttaa

Valosaaste on yksi ihmisen laajoista ympäristövaikutuksista. Saasteeksi keinovalo muuttuu, kun sitä on väärässä paikassa tai liikaa, eli kun se on tarpeetonta, väärin kohdennettua tai liian voimakasta ja siten haittaa ihmistä tai muuta luontoa. Nykyään maapallo hehkuu öisin valopallona. Jo vuonna 2016 tutkijat totesivat, että kolmasosa maailman ihmisistä elää niin voimakkaassa valosaasteessa, ettei öisin pysty erottamaan Linnunrataa.

Tutkijoiden julkaisemassa valosaastekartassa ei Suomen maa-alueilla näy yhtään isoa valosaasteetonta aluetta, ja lähes valosaasteettomiakin vain Lapin kansallispuistoissa ja erämaa-alueilla sekä laikkuina itärajan tuntumassa. Linnunradan hävitessä näkyvistä olemme suomalaisina kadottamassa tien, jota pitkin esi-isämme uskoivat lintujen syksyisin muuttavan Lintukotoon.

Kiinnostuitko?

Jos sinulla on jo lukuoikeus ja olet rekisteröitynyt sivustolle kirjaudu sisään
Hyvinvointipimeysterveysvalovalosaaste

Opi luonnosta ja tue luonnonsuojelua!

Tunnusta rakkautesi luonnolle: Opi tuntemaan luontosi ja tue sen suojelua! Suomen Luonto alk. 21,40 € 3 nroa+digi.