Toukokuu – niin upea, nopea ja yltäkylläinen. On ihanaa kun kevät todenteolla alkaa ja vanhat tutut sekä uudet tuttavuudet alkavat etsiytymään pihalle ja puutarhaan. Meillä kohtaavat sekä villeistä, monivuotisista että yksivuotisista vihanneksista innostuneet tyypit. Kesäkuun ensimmäisen viikon torstaista alkaen meillä käynnistyy säännölliset tilamyynnit kesän ajaksi, mutta nyt toukokuun keväisessä puutarhassa ja luonnossa olemme muun muassa:

Uudet harjoittelijat ovat myös aloittaneet, mikä on aina yksi vuoden kohokohdista. Meille on tärkeää, että meille saa tulla oppimaan hyvistä viljely- ja keruutavoista ja sen lisäksi toki opimme itse valtavasti kaikilta hienoilta tyypiltä, jotka tulevat hommiin meidän kanssa. Tämän blogikirjoitukset kuvat onkin ottanut luontoalan opiskelija Johanna Helle. Järjestimme Villivihannekset keittiössä -kokkausillan yhdessä Kaupunkilaisten oma pelto -osuuskunnan Terhi Suvilehdon kanssa Herttoniemessä. Tässä katsaus joihinkin illan annoksiin, toivottavasti tämä kannustaa lähtemään luonnon helmaan keruupuuhiin ja herkuttelemaan. Bon appetit!

Illan aluksi nostimme maljan nokkosista tehdyllä juhlavalla kombuchajuomalla ja maistelimme yrttinäkkäriä, jossa tällä kertaa mukana nokkosen siemeniä ja karhunlaukkaa. Päällä villivihanneksista tehty höyste, johon voi laittaa paljon erilaisia villivihanneksia ja vaikkapa puutarhankin lehtivihreitä. Villit vihannekset rakastavat öljyä ja happamuutta, joten niitä kannattaa lisätä silputtujen vihreiden joukkoon (n. 1 dl vihreitä, 2 rkl öljyä ja 1 rkl etikkaa, ripaus suolaa). Sekoitukseen voi laittaa esimerkiksi vuohenputken, maitohorsman, voikukan, vadelman ja ahomansikan lehtiä sekä käenkaalia. 

Vadelmanlehtiä ja maitohorsman versoja. Maitohorsman versot ovat mainio tapa kokeilla villivihanneksia. Pannulla voissa paistettujen versojen maku on mieto ja herkullinen, eikä kaveriksi kaipaa kuin hieman suolaa ja pippuria, mahdollisesti vähän sitruunamehua. Myöhemmin kesällä maitohorsmat tunnistaa hyvin komeasta latvatertusta, jossa on runsaasti sinipunaisia kukkia. Alkukeväästä maitohorsman versot voi tottumaton sekoittaa erilaisiin alpeihin, sarjakeltanoon tai jopa kortteisiin. Yksi hyvä tuntomerkki on, että maitohorsmalla lehtiasento on kierteinen, ei vastakkainen.

Vadelmanlehdet sopivat tuoreeltaan hyvin mukaan erilaisiin sekoituksiin. Niistä kannattaa myös kuivattaa teetä. Monet villiyrtit voi hyvin kuivattaa suoraan teeaineksiksi, mutta toisille sopii hiostaminen, jotta niistä saadaan paremmin makua ja uusia aromeja esiin. Tällaisia ovat esimerkiksi vadelman, maitohorsman ja mesiangervon lehdet. Hiostamisessa lehtien solurakenne rikotaan hieromalla ja sen jälkeen lehtiä hiostetaan lämpimässä paikassa 1-2 vuorokautta. Kun purkista nousee tuoksua ja kosteutta ja lehdet ovat tummuneet, levitetään ne kuivumaan. Kannattaa kokeilla hiostamista, sillä saa teekuppiin ihan uudenlaisia makuja.

Villivihanneksista saa lisää makua ja näköä, kun niitä yhdistää viljeltyjen salaattien kanssa. Luonnosta voit kerätä kesäsalaattiin esimerkiksi isomaksaruohoa, maitohorsman lehtiä, niittysuolaheinää, poimulehteä sekä voikukan lehtiä ja kukkia. Seuraksi riittää itse tehty vinegretti. Erilaiset dipit ja levitteet ovat helppo tapa hyödyntää aromikkaita villiyrttejä, kuten siankärsämöä tai maahumalaa. Pohjana voi käyttää kermaviiliä tai tuorejuustoa, tai valmistaa yrttivoita.

Kokeilimme kurssilla myös kuusenkerkkää ja koivunlehtiä paistosten mausteena. Kuusenkerkkämuffinssit saivat makua etenkin kuorrutteen kuusenkerkistä, taikinassa makua oli enemmänkin häivähdys. Myös koivulehti-perunaröstit olisivat kaivanneet vähän enemmän koivun makua, vaikka hyviä olivatkin! Kypsennettynä villien raaka-aineiden maku miedontuu, se tuli tässäkin todistettua.

Nyt löytyy jo syötäviä kukkia ruokien maustajiksi ja koristeeksi. Puutarhasta voi napata mukaan ensimmäiset kääpiösamettikukkien kukinnot. Luonnosta löytyy jo keväämmällä esimerkiksi keto-orvokin, vaahteran, ahomansikan, peltokanankaalin ja litulaukan kukkia sekä maahumalaa.

Tässä vielä illan menu, toivottavasti innostut itsekin kokeilemaan keittiössä jotakin villiyrteistä!

Ps. Vielä kiinnostuneille tiedoksi, että kesän säännölliset tilamyynnit alkavat meillä Korsossa kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Meitä voi siis tulla moikkaamaan aina torstaisin kello 15-18, tervetuloa! Osoite Lehmustontie, 44, Vantaa. Tarjolla palkittua nokkoskombuchaa ja kauden tuoreita vihanneksia, mutta ostopakkoa ei ole ja puutarhaan pääsee silloin aina katselemaan ja kanojakin tervehtimään. Samalla kannattaa tehdä metsälenkki ympäröivällä Tussinkosken suojelualueella, joka on harvinaisen komea luontokohde näillä leveyksillä.

 

isomaksaruohokuusenkerkkämaahumalamaitohorsmaniittysuolaheinänokkonennokkosen siemenetSiankärsämösyötävät kukatvadelman lehtivillivihanneksetvilliyrtitvoikukkavoikukkakapris

Tilaa Suomen Luonto

Opi tuntemaan luontosi ja tue sen suojelua!
Suomen Luonto digitilauksen ensimmäinen kuukausi nyt 1 €!