
Kesän alussa satoa puutarhasta antavat muun muassa salaatit, lehtivihannekset ja yrtit sekä nopeakasvuiset juurekset, kuten retiisi ja nauris
Kukkia maljakkoon ja lautaselle
Juhannuksena usein toivotetaan hyvää keskikesän juhlaa. Mutta oikeastaanhan kesä vasta alkaa kesäpäivänseisauksesta ja jatkuu syyspäiväntasaukseen asti! Eli edessä on yhä monta ihanaa kesäkuukautta.
Villiyrteistä on tähän mennessä saatu paljon varastoa talveksi ja paras keruukausi jatkuu yhä. Nyt pääsemme keräämään myös kukkia. Tässä joitain kokeilemisen arvoisia syötäviä kukkia kakkujen ja juomien koristeeksi sekä raaka-aineiksi:
- Apilat
- Maitohorsma
- Pihasaunio
- Poimulehti
- Ruusut
- Ruiskaunokki
- Siankärsämö
- Voikukka
Syötävät kukat kannattaa säilyttää suojattuna kylmässä siihen asti, että ne tulevat käyttöön. Tarkista eri kasvien käyttörajoitukset ja muistaa että kohtuus kaikessa. Esimerkiksi puna-apila helpottaa oloa vaihdevuosissa, mutta liiallista käyttöä on syytä välttää.

Voikukka tarjoaa ravintoa sekä ihmisille että eläimille.
Yrttien maut talteen
Nyt on paras aika kerätä ja säilöä yrttejä sekä luonnosta että puutarhasta. Toisille yrteille sopii parhaiten kuivaus ja toisille pakastaminen. Hyviä yrttejä kuivaukseen on lukematon määrä: oregano, sitruunamelissa, vuohenputki, kamomilla, poimulehti, salvia, siankärsämö, timjami, mintut… Jotkut etenkin villien kasvien lehdet kannattaa hiostaa ennen kuivattamista, jotta niistä saa parhaat maut talteen. Hiostamiseen löytyy ohjeet edellisestä blogikirjoituksesta toukokuulta.
Tärkeimmät muistisäännöt kuivaukseen:
- Lämpötilan on oltava alle 40 astetta. Liian lämpimässä laatu kärsii ja ravintoaineet häviävät.
- Kuivaukseen paras on kasvi- eli sienikuivuri. Voit laittaa yrtit kuivumaan joko varsineen tai riivittynä. Itse kuivatan ja säilytän yrtit lähes aina varsineen ja riivin vasta käytettäessä. Näin makuaineet säilyvät parhaiten. Toisaalta voi olla, että yrtit tulevat paremmin käyttöön, jos ne heti kerralla jauhaa tai rouhii valmiiksi purnukkaan.
- Voit kuivattaa yrtit myös ilmavassa ja kuivassa paikassa, kunhan ilma kiertää eikä ole suoraa auringonvaloa. Voit ripustaa yrtit nipuissa roikkumaan ja kuivumaan tai levittää ritilöiden päälle. Kannattaa suojat yrtit myös päältä päin vaikka leivinpaperilla, sillä ne saattavat unohtua joksikin aikaa ja kerätä pölykerroksen päällensä.
Kasveja ja sieniä kuivattaessa lämpötila ei saa ylittää 40 astetta, tai laatu kärsii.
Tässä monikäyttöisen yrttisuolan ohje:
Silppua suosikkiyrttisi tuoreena ja sekoita karkean merisuolan kanssa. Noin 20 % suolaa on hyvä määrä. Soseuta sauvasekoittimella kosteaksi seokseksi. Levitä seos kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Kuivata levy kasvikuivurissa alle 40 asteessa. Yrttisuola on kuivaa, kun se irtoaa helposti paperista. Voit tehdä tällä tekniikalla valmiin pohjan, johon on helppo sekoittaa muita kuivattuja yrttejä kesän mittaan. Toki yrttisuolaa voi käyttää kesällä myös tuoreeltaan ilman kuivaamista!

Esimerkiksi lipstikasta tai valkosipuleiden ja sellerin lehdistä saat maukasta yrttisuolaa. Tässä vuohenputkisuola menossa kuivuriin.
Pakastamiseen sopivat erityisesti korianteri, persiljat ja tilli. Luonnosta kannattaa kerätä ja ryöpätä pakkaseen etenkin nokkosta. Kuusenkerkät säilyvät hyvin pakkasessa, vaikka niiden aika alkaa toki nyt jo olla ohi koko Suomessa. Yrtit voi kätevästi pakastaa isompinakin nippuina uudelleen suljettavissa pusseissa. Pussista voit sitten ottaa aina sen verran kuin tarvitset ja laittaa loput takaisin pakastimeen.
Käytämme yrttejä myös hapattaessa, mutta pelkkiä vihreitä yrttejä hapattamalla saatat saada aikaan lähinnä vihreää limaa… Yrtit sopivat kuitenkin erinomaisesti muiden hapatettujen kasvisten mukaan mausteeksi. Kokeile vaikkapa siankärsämön kukkia hapankurkkujen kanssa!

Kaunis lehtikaali- tai mangoldikimppu on myös oivallinen mökkituliainen, tässä harjoittelijamme Nean käsissä
Kesä 2025: Lehtikaali ja mustakaali (Brassica oleracea)
Huhtikuussa laitoimme lehti- ja mustakaalin taimia maahan ja siemenestäkin ne ovat jo ehtineet kasvaa isoksi. Mitä on aika tehdä tässä vaiheessa kesää?
- Ala keräämään satoa säännöllisesti. Kerää kerran viikossa tai kahdessa kasvin alimpia lehtiä niin, että jätät noin 4-5 lehteä. Näin kaalit jatkavat kasvuaan ja tuottavat sinulle satoa koko kauden aina pitkälle syksyyn. Lehti- ja mustakaali sopivat tosi hyvin myös kuivattavaksi: Riivi lehdet paloiksi irti lehtiruodista ja laita kuivumaan.
- Toki voit myös odottaa ja kerätä myöhemmin isomman sadon kerralla. Säännöllisesti satoa kerätessä tulee kuitenkin myös havainnoitua kasvin vointia. Ehdit huomata ajoissa, jos tuholaiset, kuten kaaliperhosen tai -koin toukat alkavat iskeä. Helpointa on nyppiä havaitsemasi toukat pois, jotta ne eivät pääse aloittamaan tai jatkamaan ateriointia. Voit myös suojata kasvit lintuverkolla tai harsolla.
- Tähän mennessä ei ole juuri ollut kuivia jaksoja, mutta sellaisen sattuessa on tietysti hyvä kastella. Kuitenkin isommat kasvit saavat kyllä vettä jo syvemmältä maaperästä, joten kastelu ei ole niin tärkeää kuin pienten taimien kohdalla.
- Kitkeminen on tärkeää erityisesti pienten taimien ympäriltä, eikä siitä tässäkään vaiheessa haittaa ole! Tässä vaiheessa kasvu on kyllä jo niin pitkällä, että kasvit pärjäävät paremmin kilpailijoita vastaan.
- Voit myös tehdä erilaisia käytteitä kasvien hyvinvoinnin tueksi. Muun muassa nokkosesta, rohtoraunioyrtistä ja peltokortteesta saat tehtyä helposti todella hyödyllisiä kasvilitkuja. Jos sinulla on bokashikomposti, voit hyödyntää siitä saatavaa nestettä tai monipuolisesti hiivoja ja bakteereja sisältävää EM-liuosta. Huomaa kuitenkin, että näitä käytetään hyvin vanhasti laimennettuna, sopiva suhde on yksi osa bokashinestettä ja sata osaa vettä. Tätä voi antaa kasveille noin joka toinen viikko.