Pidän juoksemisesta ja luonnossa kulkemisesta. Muutamia vuosia sitten keksin, että voin yhdistää nämä kaksi juoksemalla maanteiden sijaan maastossa.

Polkujuoksu on luontoliikuntalaji, joka nimensä mukaisesti tarkoittaa juoksemista poluilla. Laji on lähivuosien aikana kehittynyt kovasti myös kansainvälisenä kilpaurheilulajina. Itselleni se on kuitenkin fyysisen kunnon ylläpitämisen ohella myös henkistä hyvinvointia edistävä harrastus.

Viimeisten kahden vuoden aikana, kun sosiaalinen kanssakäyminen on pandemian takia jäänyt vähäiseksi, ystävien tapaaminen polkujuoksun merkeissä on ollut suorastaan henkireikä. Yksinkin juostessa huomaan metsän tuoksujen ja äänien tai järvenrannan maisemien myönteisen vaikutuksen mielialaan.

Lisää vinkkejä keväisiin luontoharrastuksiin löydät täältä >>

Metsäpoluilla juostessa alusta on maantiejuoksuun verrattuna pehmeämpi ja siten jaloille lempeämpi. Vaihteleva maasto vahvistaa lihaksia monipuolisesti. Kestävyyden lisäksi laji kehittää niin koordinaatiokykyä kuin tasapainoakin, kun askeleet on epätasaisella alustalla aseteltava tarkkaan. Kivien ja puunjuurien väistelyyn keskittyessä myös arkiset murheet kaikkoavat mielestä.

Polkujuoksijaa koskevat samat säännöt, kuin muitakin vastuullisia luonnossa liikkujia. Pidetään mielessä jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet. Luontoa ei roskata, vahingoiteta eikä häiritä, kuljetaan olemassa olevilla poluilla ja luonnonsuojelualueilla pysytään merkityillä reiteillä. Suunnistustaito ja reitin suunnittelu etukäteen on tärkeää. Tässä piilee polkujuoksutapahtumien yksi hienous, vaikkei olisikaan kilpailuhenkinen tai tavoittelisi ennätysaikaa: on ylellistä päästä vain juoksemaan ja nauttimaan toisten suunnittelemasta ja merkitsemästä reitistä.

Polkuja juosten olen päässyt tutustumaan niin asuinalueeni lähiluontoon muutaman kilometrin lenkeillä, maratonmatkaan Nuuksiossa, yön yli juoksuun Karhunkierroksella kuin juoksuvaellukseen Urho Kekkosen kansallispuistossa. Olen juossut talvisilla lumipoluilla, helteisessä kesäsäässä ja syyssateen ropistessa.

Kyseessä onkin todella monipuolinen laji, joka sopii useimmille. Hienohelmojen harrastus se ei kuitenkaan ole, sillä poluilla juostessa pitää sietää varusteiden kuraantumista, ja näin keväällä ainakin kengät kastuvat varmasti!

Kolme vinkkiä alkuun:

  1. Lähde mukaan yhteislenkeille. Näitä organisoivat esimerkiksi Suomen Ladun paikallisyhdistykset ja usein myös polkujuoksutapahtumien järjestäjät tapahtumien ennakkomarkkinointina.
  2. Juokse merkityillä reiteillä tai varmista, että osaat reitin etkä eksy.
  3. Maastojuoksuun tarkoitetut kengät ovat turvallisemmat, sillä niissä on tavallisia juoksukenkiä parempi pito.

Polkujuoksu

VÄLINEET Maastoon sopivat juoksukengät, liivi tai vyö juomapullolle ja eväille pidempiä matkoja varten.

MITÄ MAKSAA Ei välttämättä mitään, polkujuoksukengät 50-160 €, juoksuvyö/-liivi 30-150 €.

MISSÄ Missä vain ulkona, missä pääsee poikkeamaan asvaltilta poluille.

hyvinvointia luonnostaluontoliikuntapolkujuoksutehtävä luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.