298/365

Punakylkirastas on yksi niitä harvoja lintulajeja, joka pesii aivan koko Suomessa saariston luodoilta tunturin rinteiden viimeisille pensaille saakka. Punakylkirastas ei vain aina ole niin esillä, että se olisi kovin tuttu, vaikka se lauleleekin myös pihanlaidan metsiköissä.

Marja nielaistaan kokonaisena. Vaaleat silmäkulman juova ja kurkkujuova ovat myös hyviä tuntomerkkejä.

Nyt hyvänä pihlajanmarjasyksynä kannattaa kiikaroida punakylkirastaita pihlajista ja tutustua tähän lintuun. Useimmiten se liikkuu syksyllä räkättirastasparven mukana.

Raidan lehdet antavat voimakasta väriä taustalla.

Eilen kuvasin nämä muutamat punakylkirastaat omalta pihalta. Hetken piti katseen hakea, että ne löytyivät räksien joukosta. Punakyljet laulaa raksuttavat parvissa myös syyslauluaan, joka erottui selvästi räkättien äänten joukosta.

Hauska yksityiskohta tuli esiin kuvista: yksi punakylkirastaista oli rengastettu. Pieni rengas on vaikeasti kokonaan luettavissa, mutta ehkä informaatio aukeaa riittävästi Luomuksessa isolta ruudulta.

Pihlajanmarjan keveillä oksilla joutuu taiteilemaan, varsinkin tuulella.

Kun pihlajanmarjasato on syöty, viimeiset punakyljet siirtyvät talvehtimaan Länsi- ja Etelä-Eurooppaan, Pohjois-Afrikkaan tai Lähi-itään.

 

pihlajanmarjatpunakylkirastasRengasvuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.