296/365

Tammimetsät ovat tyypillisesti monikerroksisia. Keväällä tammimetsän pohjalla kukkivat valtoimenaan sini-, valko- ja keltavuokot, karhunlaukat ja muut kevään kukat. Vapun jälkeen kukkiessaan ne saavat vielä riittävästi valoa.

Pähkinäpensaat ovat kukkineet pensaskerroksena jo paljon varhemmin suojakelien alkaessa ja peittävät pian lehdillään alleen vuokkojen kukinnan. Syksyllä ne muodostavat kulkijan yläpuolelle latvoja alemman holvin Viron suurimmassa tammikossa Mihklin kylässä. Tammimetsä on samalla todellinen pähkinälehto.

Ylimpänä ovat sitten tammien leveät latvukset kuin kattona metsälle. Mutta myös monet koivut ja haavat yrittävät tavoitella auringon valoa yli tammien latvakerroksen ja sinnitellä kilpailussa. Ne ovat kuitenkin aivan olennaisesti lyhytikäisempiä kun tammet, joten tässä metsässä ne lopulta häviävät kilpailun tammille.

 

Nyt lokakuussa tammimetsien pohjalla korostuu tammenterhojen tavaton runsaus sekä myös pähkinäpensaitten sato. Viuhkamaisten pähkinäpensaiden ruska loistaa voimakkaasti lehtien keväisen kellanvihreän puhkeamisen tapaan. Nakkelit ja närhet ovat juuri nyt kuin lintujen paratiisissa.

haapakoivupähkinäpensasruskasyksytammiTammistovuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.