300/365

Merihanhi oli minulle nuorena ornitologina lähes tavoittamaton lintulaji. Kanta oli vähissä ja merihanhi esiintyi vain sellaisilla alueilla, joihin retkeilyni ei ulottunut. Merihanhen pakoetäisyyskin on hyvin suuri.

Vuosikymmenten kuluessa merihanhi menestyi, lisääntyi vähitellen ja laajensi levinneisyysalueensa koko Suomen merialueelle, jopa osalle sisämaan suuria järviä. Merihanhi eteni vieläpä Jäämerelle rannikolle, Varanginvuonolle. Merihanhi tuli myös tutuksi loppukesän ja syksyn aamu- ja iltalennoiltaan mereltä sisämaan niityille ja sänkipelloille.

Merihanhi ei voi nostaa myöskään niitä erikoisia tunnereaktioita, joita valkoposkihanhen osalta on syntynyt, sillä merihanhi on yleensä jopa kurkea varovaisempi ja pakoetäisyydeltään kaikkein pisintä etäisyyttä pitäviä lintuja.

Sitten pamahti. Merihanhen peltopyyntiä laajennettiin. Samanaikaisesti myrskytuulista johtuneet meriveden korkeuden suuret vaihtelut tuhosivat ainakin Perämeren pesinnän aika totaalisesti viime vuonna 2018. Munapesät yksinkertaisesti jäivät poikkeuksellisen korkealle nousseen veden alle. Syyskesän metsästys kohdistui sen vuoksi helposti vanhoihin lintuihin – nuoria kun ei juuri ollut.

Parittomaksi jäänyt aikuinen merihanhi voi jäädä vuosiksi suremaan leskeksi. Se ei pariudu helposti uudestaan. Kannan elpyminen on silloin hidasta.

Riittävän nopea reagoiminen kannan muutoksiin ja kuulemismenettelyt näyttivät olevan puutteellisesti otettu huomioon metsästyslainsäädännössä. Onneksi digitaalisessa maailmassa on mahdollisuus kehittää kuulemista reaaliaikaiseksi nopeissa muutostilanteissa. Se on kaikkien etu. Silloin voidaan ottaa aikalisä ja ehditään ajoissa reagoimaan.

Kun katsotaan tulevaisuuteen, tarvitaan tietysti pitkäjänteistä ekologista ja luonnontieteellistä tutkimusta ja tarkastelua sekä digiajan mahdollistamia nopeita menettelyjä. Samat asiat ovat tietysti metsästyksenkin kannalta välttämätöntä.

Ps. Kannattaa muuten lukea Suomen luonnon nettisivuilla 10.8.2019 julkaistu Aura Koiviston ja Risto Sauson laaja blogi. Se sisältää paljon tietoa ja ajatuksia näistä komeista, näyttävistä linnuista.

merihanhivuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €