Kohti taivaita kurkottavat puut ovat varsinaisia monimuotoisuuden runsaudensarvia. Latvuksen kätköistä orava löytää pesäpaikan, pöllö pesäkolon, jäkälä kasvualustan ja hyönteinen kotikäytävän. Yksi puu kannattalee niin suurta elämänkirjoa, että runko ansaitsisi halauksen. Elokuun viimeisellä viikolla niin voi tehdä ihan luvan kanssa, sillä silloin vietetään puunhalausviikkoa. Tänä vuonna teemana on monimuotoisuus. Vuodesta 2016 vietetyn valtakunnallisen puunhalausviikon järjestävät Viherympäristöliitto, Maa- ja kotitalousnaiset sekä Luonnonvarakeskus.

Lehtipuistamme haapa on lajikirjossaan omaa luokkaansa. Pelkästään haavalla eläviä lajeja, kuten esimerkiksi haavankeltajäkälä, haavanarinakääpä ja vähämustakeiju, on yli 200. Niitä kutsutaan haapaspesialisteiksi. Haavan lisäksi muitakin puulajeja hyödyntäviä kasvi-, eläin- ja sienilajeja eli haapageneralisteja onkin sitten jo huomattavasti enemmän.

Haavan emäksinen ja pehmeä puuaines houkuttelee kaivertajia, nävertäjiä, nakuttelijoita, jyrsijöitä ja lahottajia luokseen kuin seireeni merimiehiä. Lahoava ja pehmenevä haapa menettää omaa elinvoimaansa, mutta kuhisee muuta, uutta elämää. Lahopuusta riippuvaisia eliölajeja arvellaan Suomessa olevan 4000–5000 lajia. Siksi lahopuut ovat varsinaisia metsän taajamia.

Haapa voi elää kaksi ihmissukupolvea, sillä puu saattaa saavuttaa 150 vuoden iän. Ja järeäksi se luokitellaan, kun rungon läpimitta on yli 40 senttiä. Pari vuotta sitten ilmestyneessä Anu Kuivalaisen hienossa dokumentissa Sielunmetsä Pentti Linkola mittaa puita laittamalla kädet rungon ympäri, siis halaamalla. Jos sormet tavoittavat toisensa, on puu Linkolan mukaan vasta taimi.

Ensi viikolla kannattaa siis katsella tutunkin metsän puita hieman uusin silmin – ja antaa paljon haleja.

Lue lisää monimuotoisesta haavasta Haavan hovissa -artikkelista.

Puunhalausviikko 26.8.–1.9.2019
Puunhalausviikko muistuttaa viherympäristöjen merkityksestä niin maalla kuin kaupungissa. Varsinkin kaupunkiympäristössä puistot, lähiluonto ja lenkkipolut ovat tärkeitä virkistyspaikkoja sekä mielelle että keholle. Puiden keskellä, vihreässä ympäristössä mieli tutkitusti rauhoittuu, syke laskee ja aistit heräävät.

Kuvittaja: Julia Prusi

Kuvittaja: Julia Prusi

Kuvittaja: Julia Prusi

Kuvittaja: Julia Prusi

haapamonimuotoisuuspuupuunhalausviikko

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.