Taas on kevät – ja kevätaspektin aika. Ennen kuin puiden lehdet puhkeavat täyteen mittaansa ja alkavat varjostaa metsän pohjaa, lehtometsissä vallitsee kevätaspekti. Silloin kenttäkerroksen kasvit ovat valmiina sieppaamaan valon ja avaavat terälehtensä kevään ensimmäisinä kukkijoina.

Leinikkikasveihin kuuluva valkovuokko on Uudenmaan maakuntakukka. Kuva: Johanna Mehtola

Juuri nyt täällä etelässä Helsingin arvokkaimmassa lehdossa, rehevässä Mustavuoressa on vihreän lisäksi paljon kukkien matalaa väriloistoa. Lehdon kätköissä kukkivat niin valkovuokko, sinivuokko, isokäenrieska, kevätlinnunsilmä, pystykiurunkannus, lehtoimikkä kuin paikan erikoisuus lehtosinijuurikin. Se kun kelpuuttaa kasvupaikakseen vain parhaat A-luokan lehdot. Lehtosinijuuri tosin ei juuri kukillaan komeile, sillä ne ovat tähkämäisiä ja väriltään vihertäviä.

Lehtosinijuuri on vaatelias lehtokasvi. Kuva: Johanna Mehtola

Toinen Mustavuoren harvinaisuus on keltavuokko, mutta sen pirteän keltaisia kukkia ei tänään vielä näkynyt. Rentukka sen sijaan loisti monin pakoin ojan varsilla kuin lamppuna.

Nyt kasvukauden alussa nämä kukkakaunottaret on helppo löytää ja erottaa metsän pohjalta. Niistä on oivallista aloittaa vaikkapa kasviharrastus, josta kerromme tuoreessa 9. 5. ilmestyneessä Suomen Luonnossa.

Kevätkasviretkelle lehtoon kannattaa Etelä-Suomessa suunnata pikimmiten, sillä näiden kevätkaunottarien kukinta-aika on värikäs, mutta lyhyt. Siinä onkin hyvä äitienpäivälahjavinkki: vie äiti ihailemaan kasvun ihmettä myös luontoretkelle.

Lue lisää kevään kukkivista kaunottarista.

Pystykiurunkannus kuuluu unikkokasveihin. Kuva: Johanna Mehtola

kevätaspektilehtoimikkälehtokasvilehtosinijuuriluontoretkimustavuorenlehtoäitienpäivä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.