Oletko jo käynyt Helsingin uudessa helmessä, kauppakeskus Triplassa – tai siis Mall of Triplassa? Täällä on käsi pystyssä. Kiiruhdin ostoparatiisiin heti avajaispäivänä. Se oli virhe. Käytävät, kaupat, vessat, ravintolat, liukuportaat ja aulat olivat porukkaa piukassa. Jossain oli varmaan jaettu myös popkorneja, sillä niitä lainehti lattioilla kertakäyttömukien ja muiden roskien seassa, myös kaupoissa.

Sotku ja ahtaus menee tietenkin avajaishulinan piikkiin, mutta silti meno ihmetytti. Niin, olikos uutisissa jokunen viikko sitten kriittisiä tietoja tuoreimmasta ilmastoraportista? Nopeastihan ne uutiset unohtuvat, ja aina tulee uutta tilalle, vähän niin kuin kauppojen valikoimissakin.

Jos kulutustottumuksia on tarkoitus reivata luontoa ja luonnonvaroja säästävämpään suuntaan, ei tuore kauppakeskus ehkä olekaan paras paikka tämän muutoksen havainnointiin. Mutta se voisi olla.

Tripla on pohjoismaiden suurin kauppakeskus ja rakennusvaiheessa on huomioitu myös ympäristönäkökohtia – kunhan aluksi saatiin purettua alta pois se vanha vuonna 1990 rakennettu asemarakennus, joka palveli matkustajia siis vain 30 vuotta.

Jos itse rakennus on energiatehokas ekopisteineen ja LEED platinatason ympäristösertifikaatteineen, täytyy myös kuluttajan kantaa kortensa kekoon: harkita jokaikistä ostostaan tarkkaan.

Mall of Triplan myötä Suomeen rantautui taas uusia pikamuotivaateketjuja, tällä kertaa Puolasta. Suomen Luonto -lehti valitsi viime vuonna Vuoden turhakkeeksi juuri pikamuodin.

Halpa vaate tulee monesti ostettua hetken mielijohteesta ja voi siten päätyä jätteeksi jo ennen käyttöä. Mallistot vaihtuvat tiuhaa tahtia, muutaman viikon välein, jotta kuluttajan mielenkiinto pysyy yllä. Itse vaatekappaleet ovat monesti tehty vaikeasti kierrätettävistä sekoitemateriaaleista, ja vaatteiden valmistuksessa kuluu paljon vettä ja muita raaka-aineita sekä energiaa. Samalla vaivalla voisi tietenkin tehdä laadukkaita ja kestäviä tuotteita vähemmän.

Suomessa tuotetaan tekstiilijätettä yli 70 miljoonaa kiloa vuosittain, noin 13 kiloa henkeä kohden. Tästä määrästä 80 prosenttia hyödynnetään energiajätteenä ja loput 20 prosenttia menee kaatopaikalle.

Maailmanlaajuisesti valmistetuista vaatteista jopa 70 prosenttia päätyy polttoon ja kaatopaikoille.

Jos Mall of Triplan nykyisten 70 kahvilan ja ravintolan sekä 60 muoti- ja asusteliikkeen joukossa olisi yksi kierrätysvaateliike, voisin vierailla siellä mielelläni uudestaan. Kierrätysvaateliikkeissä on mukava käydä tarpeen tullen vaateostoksilla, ja niissä on muuten varsin runsas valikoima myös erilaisten pikamuotiketjujen vaatteita – monessa värissä ja koossa.

P.S. Vielä ehdit ehdottaa Vuoden turhaketta. Tämän vuoden valintaa varten ehdotuksia otetaan vastaan 31.10. saakka. Vuoden turhake julkistetaan 12. joulukuuta ilmestyvässä Suomen Luonnossa.

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €