Takana on viiden kilometrin metsälenkki koiran kanssa, vaikka matka ei tunnu yhtään niin pitkältä. Reitti ehti kulkea mutkitellen metsäautotien, metsän ja peltojen kautta aina vanhan torpan raunioille.

Kohti taivasta törröttävän, useista erilaisista tiilistä ja kivistä kootun savupiipun jäänteen vieressä kasvaa valtava kuusi, jonka alaoksia ylämaansonnilauma on edelliskesänä parturoinut.

Kuusen juurella on kuin tilauksesta kivi, joka suorastaan kutsuu istumaan. Yläpuolella näkyy vain tiheää syvän vihreää oksistoa. Suuren puun juurella istuessa pää painuu kuin itsestään kumaraan ja mieli tyhjenee holtittomasti sinkoilevista ajatuksista. Koirakin nuuskii aikansa raunioita ja tulee sitten viereen istumaan.

Me emme tee mitään.

Sillä ei tutkimuksen mukaan olekaan niin väliä, mitä metsässä tekee. Riittää, että sinne menee saadakseen osakseen vihreän valtakunnan elvyttävää vaikutusta.

Tampereen yliopiston tutkija Tytti Pasasen alkuvuodesta julkaistussa väitöskirjassa tämä seikka todennetaan empiiristen tutkimusten perusteella. Tulokset tukevat jo aiempia tutkimuksia luontoaltistuksen vaikutuksesta mielialaan ja elpymisen kokemukseen.

Pasasen väitöskirjassa nousevat esiin myös ulkoilijan psykologiset tekijät kuten motiivi, huomion kohdistus ja vuorovaikutus ympäristön kanssa. Tietoisella metsässä oleilulla ja ympäristön tarkkailulla on yhteys korkeampaan elpymiseen ja hyvinvointiin. Mutta pelkkä kuusen alla kivellä istuminenkin voi saada jo ihmeitä aikaan.

Seuraavana päivänä koiran tassut ja minun saapasjalkani kulkevat jälleen mahtikuusen ohitse. Arvaatkin jo: kuusen alla tulee taas vietettyä tovi jos toinenkin.

Pasasen tutkimuksen mukaan juuri useat luontokäynnit edistävät psyykkistä hyvinvointiamme. Samanlaisia tuloksia ei saa esimerkiksi vastaavasta liikunnasta sisätiloissa vaikkapa kuntosalilla, siellä tosin kunnon lisäksi voi saada kohennettua itsetuntoaan.

Kiveltä noustessa mieli on tyyni ja olo tasainen. Koirakin näyttäisi tassuttelevan rauhallisemmin. Tästä on hyvä jatkaa matkaa.

Ei ihme, että ihminen voi luonnossa hyvin. Onhan kyse alkukodistamme.

Tutustu Tytti Pasasen väitöstyöhön.

Lue myös Suomen Luonnossa 8/2017 ilmestynyt artikkeli Luonto korjaa luonnon terveysvaikutuksista.

hyvinvointia luonnostaluonto ja hyvinvointiluonto ja ihminenluontosuhde

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.