Covid-19 -pandemiauutisten virrassa on aina välillä pilkahtanut jotain varovaisesti positiivista. Lentokoneet jäävät maahan, ilmakehään tupruavan typpioksidin määrä putoaa Kiinassa ja pohjaan painuva sedimentti kirkastaa Venetsian kanaalit. Uutisissa on jotain rohkaisevaa. Vaikka olemmekin aiheuttaneet valtavan määrän peruuttamatonta vahinkoa ympäristöllemme, meidän pysähtyessämme alkaa heti näkyä muutoksia parempaan.

Ihmisten vetäytyminen kotimaihin ja sisätiloihin on toisaalta johtanut lieveilmiöön, jota en olisi tullut ajatelleeksikaan: nälkäisiin eläinlaumoihin. Monissa turistirysissä matkailijat ruokkivat paikallisia eläimiä, jotka ovat sukupolvien saatossa tottuneet ihmisiltä saatavaan ruokaan. Lopulta ne ovat jopa tulleet riippuvaisiksi siitä. Nyt kun torit ja kahvilat hiljenevät, eikä ruokaa enää ilmestykään tyhjästä, eläimet eivät noin vain osaakaan palata etsimään ruokaa luonnosta.

The Guardian uutisoi makakeista Lopburissa, Thaimaassa. Kaupungissa käyvät turistit jättävät tavallisesti makakeille ruokaa erään temppelin eteen, mutta nähtävyyden hiljennyttyä apinat ovat nälissään. Videolla lauma apinoita kiertelee tiellä, ja rähäkkä alkaa pienestäkin ruoanmurenasta. Apinoiden yhteenotot ovat aiemminkin olleet tavallisia, mutta nyt tilanne on pahentunut.

Artur Balaguerin Espanjan Benidormissa kuvaamalla videolla parvi kyyhkyjä seuraa herkeämättä kadulla kulkevaa ihmistä. Katukahvilat ja ulkona syövät ihmiset ovat kaupunkilinnuille runsaudensarvi, sillä jotain putoaa aina maahan. Nyt ravintolat ja kahvilat ovat kiinni koko maassa, ja viimeisetkin churron muruset on nokittu kaduilta. Yksittäinen jalankulkija ja potentiaalinen ruoan ripottelija saa lintujen jakamattoman huomion.

Japanin Narassa turistit voivat ostaa puistoista riisikakkuja, jotka annetaan puistoissa eläville kauriille. The Independentin julkaisemalla videolla kakkuja vaille jääneet kauriit ovat lähteneet puistoista kaupungin kaduille etsimään ruokaa ja löytäneet sieltä pensasaidat ja muut istutukset.

Covid-19koronavirusruokintaturismi

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.