107/2020

Jos nyt perustaa metsään talviruokintapaikan jo syysruokintana, siihen voi saada koko joukon lintuja ja toistakymmentä lintulajia helposti käymään. Sellaisia ei sovi toki houkutella, jotka eivät voi talvehtia. Itse olin perustamassa ruokintapaikkaa tänään aamupäivällä. Pidämme sitä yllä pienellä porukalla.

Syy avata ruokinta jo syyskuulla on, että esimerkiksi hömö-, töyhtö- ja kuusitiaiset kätkevät syksyisin kaarnankoloihin tuhansia ”annoksia” lyhyen ja kylmän talvipäivän varalle. Aivan etelässä voi onnekkaasti saada vieraaksi myös pähkinähakin, joka on myös varsinainen maapähkinöiden hamstraaja.

Myös esim. valkoselkätikka ja vaikkapa vain harvoin ruokintapaikalle osuva palokärki kiertelevät etsimässä talvehtimismetsiään.

Paras ja monelle linnulle kuten tiaisille sopiva ja siisti herkku ovat kuoritut auringonkukan siemenet sekä tiaisille ja tikoille tali.

Tässä pari perusneuvoa: anna linnuille vain kuivaa ja suolatonta ruokaa. Hanki tai rakenna ruoan kuivana pitävä automaatti, johon linnut eivät myöskään mahdu ulostamaan. Pidä paikka siistinä, poista vanhentuneet ruoat ja jatka ruokinta yli talven, jos aloitat. Valitse ruokinnan sijoitus niin, että linnuilla on suojaa esim. nuorista puista.

Huomasin muuten juuri, että Suupohjan lintutieteellisellä yhdistyksellä oli netissä erinomaisen monipuolinen ohje lintujen talviruokinnasta, jos kaipaat lisää tietoa, kannattaa käydä sivuilla.

Lintujen syysruokintapähkinähakkitalviruokintatöyhtötiainenvalkoselkätikkavuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.