105/2020

Ahma on loputon juoksija. Se joutuu juoksemaan paljon pakoon. Se juoksee saaliin perässä. Se kiiruhtaa kätköpaikalle. Ahman näätäeläimelle tyypillinen aaltoileva juoksu on upeaa seurattavaa. Levottomuus pitää ahman aina liikkeessä. Se voi taittaa jopa kymmeniä kilometreja yössä. Levottomuus on samalla suojakeino. Eri kätköt ja vaihtelevat reitit ehkäisevät ahman löytämistä.

Hyvin kiinnostavia ovat kirjat ja artikkelit, jotka kertovat ahmasta sekä ahman ja ihmisen läheisyydestä. Luonnonkuvaaja Antti Leinosen ystävyys ahmojen kanssa on vertaansa vailla. Siitä on myös kuvaajan hieno kirja.

Ihailtavaa on myös Erä-Eeron omistautuminen ahman tuntemiseen ja suojelemiseen. Eeron piilokojut antavat myös monelle luontoharrastajalle mukavan mahdollisuuden katsella ja ihailla ahmaa ja kuvata sitä.

Ahma on petonisäkäs. Samalla se on hieno näätäeläin omassa ekologisessa lokerossaan.

Ahma juoksee aina. Ja jos ei joskus juoksisi, se on myös taitava kiipeämään korkeallekin puuhun. Kolmanneksi ahma on myös hyvä uimari. Ja toki nukkuuhan se sentään joskus ja naaras imettää poikasiaan lumen alla tai kivikossa olevassa pesässä.

ahmavuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.