Kun talven selkä taittuu, ja linnut eivät ole vielä ehtineet kansoittaa luotoja, suuntaavat ensimmäiset retkimelojat ulkosaaristoon. Koska vielä on jäätä suojaisimmissa lahdissa, aloitamme melontaretkemme Rosalasta Kemiönsaarelta. Sieltä on lyhyt matka ulkosaariston saarille ja luodoille. Tuota avaraa merimaisemaa kaipaa talven jälkeen.

Melontamatka ulkosaaristoon.

Keho löytää nopeasti melonnan rytmin. Melan veto tuntuu hyvältä koko vartalossa vetreyttäen sitä talven jäljiltä. Aurinko on lämmittänyt ilman kahdeksan asteiseksi, mutta pienikin tuulenvire, joka osuu paljaisiin poskipäihin, tuntuu jäätävältä. Vesi on hädin tuskin plussan puolella, joten kylmyyttä vastaan on varaudu kuivapuvuin ja melontahanskoin, pipoin ja lämpimin aluskerrastoin.

Hakeudumme muutaman tunnin melonnan jälkeen tuulensuojaiselle silokalliolle. Siinä on myös erinomainen teltan paikka. Nyt on aikaa olla joutilas: lukea kirjaa, tehdä ruokaa, ottaa torkut tai vain nauttia maisemasta.

Telttapaikka silokalliolla.

Melonta ei ole tällä retkellä pääasiassa, vaikka melontakauden avausretki onkin käsillä. Vieläkin suurempi tarve on saariston tarjoamille esteettisille nautinnoille. En tiedä, mikä vuorokauden ajoista tarjoaa niitä eniten, sillä nautin niin aikaisista aamuista, keskipäivän kevätauringon lämmöstä, iltojen herkistä sävyistä kuin tähtikirkkaista öistä. Onneksi tällä retkellä pääsen nauttimaan niistä kaikista.

Kun aurinko hivuttautuu horisontin taa, on aika käpertyä makuupussin suojiin. Ilma viilenee nopeasti. Teltassa ei kuitenkaan malta kauaa olla, sillä laskeva aurinko värjää taivaanrannan kauniin pastellisävyin.

Pastellisävyjä illassa.

Kun yö tummuu, tyyntyy tuulikin täysin. Jostain kauempaa metsäiseltä saarelta kantautuu huuhkajan kumea soidinhuhuilu. Joutsenetkin mekastavat keväthuumassaan läpi yön. Täysin hiljaista ei ulkosaaristossa ole. Pahin valosaaste on jäänyt kauas mantereelle. Otava keikkuu kallellaan taivaanlaella ja Orionin vyö loistaa kirkkaana.

Teltta yön sylissä.

Aamulla herään auringonnousuun. Suojainen lahti on saanut ohuen riitekerroksen. Kosteus on tiivistynyt teltan ja kajakin pintaan, ja jäätynyt valkeaksi hunnuksi. Ne sulavat aamutoimien aikana lähes kokonaan. On aika aloittaa uusi upea melontapäivä!

Kajakki on saanut kuurapinnan.

kajakkikevätmelontaSaaristoSaaristomeritelttailutelttayö

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.