Ahvenanmaa on monelle manner-suomalaiselle eksoottinen käyntipaikka. Moni suuntaa saariryhmälle kesällä – pidetäänhän saaristoa tyypillisesti kesämatkailukohteena. Luontopoluillekin on löytänyt yhä useampi kulkija.

Ahvenanmaan saariryhmältä löytyy noin 70 luonto- ja kulttuuripolkua, ja niitä on tarjolla lähes jokaisessa Ahvenanmaan kunnassa. Viimeisen neljän vuoden aikana olen kiertänyt kaikki reitit. Olen ollut liikkeellä kaikkina eri vuodenaikoina ja päässyt kokemaan niin ruskan väreissä hehkuvat jalopuut, ensilumen kuorruttamat kalliomänniköt, lehtojen ja niittyjen keväisen kukkaloiston sekä kesän kuumuutta hohkaavan punaisen graniitin. Olen saapunut reittien alkuun kävellen, autolla, pyörällä ja kajakilla meloen. Näistä retkistä syntyi myös hiljattain julkaistu, lähes kaikki Ahvenanmaan luonto- ja kultuuripolut esittelevä opaskirja, Ahvenanmaan retkeilyopas.

Reittejä on hankala laittaa paremmuusjärjestykseen, sillä nähtävää on valtavasti. Tässä kutienkin viisi reittipoimintaa neljää eri kohderyhmää ajatellen; kulttuurinnälkäisille, lapsiperheille, pitempää päiväpatikkaa kaipaaville ja vesilläliikkujille. Kartan retkikohteista löydät kirjoituksen lopusta.

Kulttuurinnälkäisille

A. Merenkulkukävely 1,3 km, Maarianhamina
Tämä yksisuuntainen reitti vie satamasta keskustaan. Reitin opastaulut johdattavat Maarianhaminan kiehtovaan merenkulun historiaan ja kertovat ympäröivien rakennusten tarinaa.

B. Kungsön patterimäki 0,5-5 km, Jomala
Kungsön patterimäellä risteilevät vanhat mukulakivitiet ja metsäpolut. Ne johdattavat ensimmäisen maailmansodan aikaiselle venäläisten rakentamalle rannikkopatterille. Reitiltä löytyy myös opastauluja ja näkötorni.

C. Sälskär 1,3 km, Hammarland
Sälskärin valkeana hohtava majakka kohoaa korkeuksiin aavan meren ympäröimällä saarella. Sinne tehdään kesäisin opastettuja venematkoja, joten saari on myös veneettömien tavoitettavissa. Reitti kulttuuripolkutauluineen johdattaa majakkasaaren kiehtovaan historiaan.

D. Bomarsund 4,3 km + Prästö 6,8 km, Sund
Bomarsundin linnoituksen rauniot ovat yksi Ahvenanmaan tunnetuimpia nähtävyyksiä, mutta linnnoituksen ympäri kulkee myös kulttuuripolku, kuten myös viereisellä Prästön saarella. Nämä reitit voi yhdistää yhdeksi pitkäksi kulttuurivaellukseksi ja syventyä Bomarsundin linnoituksen historiaan. Reitti tarjoaa myös huikeita merinäköaloja ja kesäisin niittyjen kaunista kukkaloistoa.

E. Hamnö 2,4 km, Kökar
Astu tervalepikkojen holvien alle ja kulje vanhaa kirkkotietä kohti Kökarin kirkkoa. Hamnön saari on ollut aikoinaan tärkeä keskus merenkulkijoille. Saarella on toiminut vuosisatojen ajan vilkas satamapaikka. Hamnössä sijaitsi myös keskiaikainen fransiskaaniluostari, jonka rauniot on katettu pieneksi museoksi.

B. Kungsön tykkipatterin rauniot

C. Sälskärin majakka

D. Bomarsundin linnoitus

Lapsiperheille

F. Ingbyberget 1 km, Jomala
Seikkailullinen ja tarinoiden kyllästämä polku vie Peikonkirkko -nimiselle luolalle, syväksi uurtuneen kalliosolan läpi, näkötornille, valtavalle pirunpellolle ja salaperäisesti katoaville muinaisille laivojen ankkuripaikoille.

G. Nabbenin kosteikko 0,8 km, Maarianhamina
Aivan Maarianhaminan keskustan tuntumaan on rakennettu kosteikko, jonka halki vie puinen ramppi. Sen varren luontopolkutaulujen avulla pääsee tutustumaan kosteikon elämään. Reitti on kuljettavissa lastenrattailla ja pyörätuolilla, joten se sopii hyvin käyntikohteeksi pienemmillekin perheenjäsenille.

H. Getan trollstigen 1 km, Geta
Lapsille suunnattu luontopolku kertoo tarinan Getan jännistä ja tarunhohtoisista asukkaista. Polku sopii niille, joille Getan luolapolku on liian pitkä, mutta jotka haluavat tutustua Getan ympäristöön ja päästä kurkistamaan lippaluolaan.

I. Borgboda 1,6 km, Saltvik
Borgboda on Ahvenanmaan laajin linnavuori ja yksi vaikuttavimmista muinaismuistoalueista Ahvenanmaalla. Linnavuorta vartioivat jännittävät puuveistokset, jotka ovat saaneet innoituksen muinaisskandinaavisista esikuvista.

J. Träsket 3,8 km, Eckerö
Träsketin luonnonsuojelualueen luontopolku vie läpi erilaisten soiden mosaiikin, nousee suon laitamien karuihin kalliometsiin ja sukeltaa järeiden kuusikoiden siimekseen. Lapsia saattavat kiinnostaa erityisesti reitin varrelle piilotetut moninaiset koriste-esineet. Hurjannäköistä peikkoa, joka kurkistaa kannon kolosta, ei kannata pelätä — se on aivan kiltti ja antaa jopa silittää itseään!

F. Ingbybergetin kalliosola

H. Getan peikkopolun lippaluola

I. Borgbodan puusta veistetty hahmo. Istuisitko tämän körilään viereen?

Pitempää päiväpatikkaa kaipaaville

K. Strandstigen 4,5 km + Norra strandstigen 4 km, Sund
Yhdistä kaksi metsissä ja rannoilla kulkevaa reittiä yhdeksi pitemmäksi vaellukseksi! Matkan varrella on tulipaikkoja ja laavu sekä vanha kalamaja, joka toimittaa autiotuvan virkaa.

L. Lemlandsleden 25 km, Lemland
Vaikka reitti kulkee osittain teitä pitkin, yllättävät hienot metsäiset polkuosuudet. Pääset kipuamaan upeille näköalakallioille ja ihailemaan Lemlandin maalaiskylien idylliä. Paikallisbussi kulkee reitin alkuun ja päätepisteeseen. Evästäydennystä voi ostaa reitin puolivälistä Lemlandin keskustasta.

M. Långbergen 6,5 km, Saltvik
Långbergenillä on kaksi eri lähtöpistettä. Pidemmälle patikalle kannattaa suunnata  Vargstenslättetistä. Ensin kuljetaan edestakainen osuus metsän metsän siimeksessä ja valtavien pirunpeltojen välissä. Sen jälkeen noustaan Långergenin jylhän kallion päälle sekä laskeudutaan rehevään rekonstruoituun kivikausikylään.

N. Kalen 5,6-10 km, Kökar
Monipuolinen ja maastoltaan vaativa reitti käsittää laajoja avoimia kallioita, reheviä notkelmia, merenrantaa sekä muinais- ja sotahistoriakohteita. Lähtöpaikkoja on useita, ja reitille pääsee niin Karlbystä kuin Sandvikin leirintäalueen suunnalta.

O. Seglingen vaelluspolku 6,8 km, Kumlinge
Tämä hieman pidempi vaellus vie sinut kulttuuriympäristöstä metsiin ja merituulten tuivertamille kallioille. Reitti on Ahvenanmaan monipuolisimpia kulkien erilaisten elinympäristöjen läpi.

K. Kalenin luontopolku.

Tulistelua Strandstigenin laavulla.

Saarikohteita melojille ja veneilijöille

P. Enskär 3 km, Eckerö
Vanhan merivartioaseman ympäristössä pääset tutustumaan saaren sotahistoriaan ja entisen merivartioston toimintaan. Saarella toimii vierasvenesatama.

Q. Bärö 3,2 km, Kumlinge
Vanhan merivartioasemasaarelle tehty vierasvenesatama ravintoloineen ja majoituspaikkoineen tarjoaa hyvän lähtöpaikan tutustua Bärön saareen. Bärön luontopolku on yhdistelmä saaristometsiä ja upeita rantakallioita huikeine merimaisemineen.

R. Jungfruskärin luontopolku 0,6 km, Lemland
Jungfruskärin voi meloa päiväkäynnille Maarianhaminan suunnalta. Tämä lyhyt, mutta eksoottinen luontopolku vie satumaiseen marjakuusimetsään. Retkisatamasta löytyy tulentekopaikka, mutta ota omat polttopuut mukaan ja muista tarkistaa metsäpalovaroituksen voimassaolo!

S. Stora Båtskär 2 km, Lemland
Kolmen tuulimyllyn ja vanhan luotsituvan saarella kulkeva luontopolku johdattaa haahkojen valtakuntaan. Reitin varrella kulkija pääsee tutustumaan merilintujen suojeluun.

T. Björkör 0,5 – 3 km, Föglö
Björkörin saarella on Ahvenanmaan parhaiten hoidettuja perinneympäristöjä. Luontopolku risteilee idyllisten laidunmaisemien ja vanhan saaristolaistilan pihapiirin upeassa kukkaloistossa.

R. Jungfruholmenin marjakuusimetsä

T. Björkörin saaristolaistila

Kohteet kartalla

AhvenanmaaluontopolkupäiväretkiretkikohdeRetkivinkkiSaaristo

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.