Suomalaisista suurin osa on kyselyissä kannattanut lentoveroa. Silti hallitus ei ottanut sitä ohjelmaansa.

On kuin lentämisessä olisi jotain pyhää. Se saa kasvattaa päästöjään, vaikka muut sektorit vähentäisivät niitä. Siihen puuttuminen perustelluistakin syistä on vaikeaa.

Lentämisen vapautta on myös se, ettei Italian epidemia-alueilta tulevilla ole erityisiä toimia kun he ovat tulleet Suomeen. Ainoana Pohjoismaana sellaisiin on ryhtynyt Islanti, jossa Italiasta paluu nyt merkitsee välitöntä karanteenia. Islanti pystyi siten reagoimaan varsin pian siihen, että matkalaisten mukana saapui tartuntoja. (Täydennys: nyt myös SAS päätti lopettaa lennot Pohjois-Italiaan. Illansuussa 3.3. myös Suomen ulkoministeriö päätti muuttaa Pohjois-Italian matkasuositusta, ja Finnair lopettaa lennot ensi viikon alussa)

Epidemian torjumisessa olisi olennaista saada mahdollisuuden mukaan kiinni kaikki maahan tulleet tapaukset: jos niitä on paljon, todennäköisyys epidemian leviämiselle kasvaa esimerkiksi The Lancetissa ilmestyneen tutkimuksen mukaan.

Covid-19 on monille vakava sairaus, jonka aiheuttama kuolleisuus erityisesti vanhemman sairastuneen väestön keskuudessa on hätkähdyttävä. Alla olevan twiitin kuvassa näkyy, miten sairastuneiden kuolleisuus nousee iän mukana nopeasti. Prosentit tiedetään vasta muutaman kuukauden päästä tarkemmin, mutta on selvää, että Covid-19 vastaa vaikutuksiltaan pikemminkin viidenkymmenen tai sadan vuoden välein esiintyvää virusepidemiaa kuin vuosittaista kausiflunssaa.

Veikkaan, että vuoden 2020 koronavirusepidemian jälkeen Euroopassa matkustamisen rajoittamiseen erikoistilanteissa suhtaudutaan eri tavalla kuin nyt. Rajoitukset ja karanteenit eivät ehkä aina estä epidemioita, mutta niillä voidaan ostaa aikaa, valmistautua epidemian tuloon paremmin ja tasoittaa sen kulkua helpommin hallittavaksi. Nyt alkuvaiheen toimet ovat jääneet vaisuiksi.

Periaatekuva torjunnan vaikutuksesta epidemiaan.

Covid-19koronaviruslentäminenmatkustus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.