59/365

Laulujoutsenia on jo saapunut toitottelemaan trumpetillaan järvien ja pesimälampien jäille ja purojen suiden sulapaikoille. Tänään on kuitenkin vielä helmikuu.

Länsi-Suomen eteläosissa lumi on vähissä. Niinpä rannoilla ja niiden läheisillä viljelysmailla on jo saapuneita merihanhia ja muuttavia metsähanhia levähtämässä. Samoin on tullut mustavariksia, pieni määrä kiuruja ja uuttukyyhkyjä, joku töyhtöhyyppä jne… Mutta ei mitään runsaita muuttopäiviä. On ollut lämmin, mutta tuulet ovat osaltaan hakeneet suuntansa niin, että ne eivät ole erityisesti tukeneet muuton alkamista. Ja meillä on kuitenkin pääosin lunta maastossa. Manner-Euroopassa, heti Suomenlahden eteläpuolelta alkaen lumi on vähissä.

Merihanhi on hyvinkin varhainen kevätmuuttaja.

Luontoharrastajan ja lintukuvaajan unelma olisi oikea talvi ja voimakas kevään tulo. Se merkitsisi hienoja muuttoaamuja ja isoja määriä lintuja maisemassa. Ja jos merenlahdet olisivat pitkään jäässä, tulisivat monet lajit peltojen pälville ja sulamisvesien ja tulvien äärelle.

Aika näyttää kevään etenemisen ja hienot aamut, jolloin muutto purkautuu, ehkäpä takatalvet, ankaratkin. Odotamme nyt lintujen muuton etenemistä laulujoutsenen, merihanhen ja mustavariksen kuvin, toivon: jonkin aikaa vielä odotusta.

Mustavaris ei ujostele saapua jo varhain.

kevätmuuttolaulujoutsenmerihanhiMustavarisvuosi luonnossa

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi