58/365

Talvehtivat isokoskelot pitivät tänä aamuna hurjia turnajaisia Kymijoen suistossa. Langinkosken sulat ovat suojakeleillä suurentuneet ja nahkiaiset ovat nousseet koskeen.

Koskelot melskaavat nahkiaisten pyynnissä. Ne sukeltelevat virtaan, tutkivat kivenkoloja, pohjanmuotoja ja aika ajoin joku niistä nousee pintaan kunnon kokoinen nahkiainen nokkansa sahalaidoissa.

Mutta ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Ei silmänräpäyksen vertaa siitä kun onnellinen saalistaja on ponnahtanut takaisin pintaan, kun iso joukko isokoskeloita jo kiirehtää ryöstämään tämän saalista.

Poloinen koittaa nielaista saaliinsa niin nopeasti kuin vaan voi, mutta nahkiainenkin venkoilee nokan ympärillä ja koskelon kurkussa voimiensa takaa. Samalla kiinniotetun koskelon voimat menevät sen pyrkimiseen karkuun takaa-ajajiltaan. Siivet lyövät ja vesi pärskyy. Joskus toinen koskelo nappaa nokasta nahkiaisen, joskus se karkaa nokasta ilmaan uudelleen napattavaksi, joskus kokonaankin takaisin virtaan. Useimmiten saalistaja onnistuu kuitenkin itse nielaisemaan nahkiaisen.

Mutta ken sen mahaansa saakaan, saa suoniinsa vahvaa energiaa. Näytelmä jatkuu vielä jonkin aikaa jäiden välisissä virtapaikoissa. Hienoa katseltavaa ja ihmeteltävää!

isokoskeloKymijokinahkiainenvuosi luonnossa

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi