1/2020

Käpylintuparvi lenteli loppiaisen alla napakoita kip kip ääniä huudellen hienossa kuusikossa Sipoossa. Yksi linnuista istahti kuusen latvaan ja heläytti jo nyt laulelemaan useammankin säkeen.

Nyt on käpylinnun vuosi. Kuusenkäpyjä on kypsymässä runsaasti pikkukäpylinnuille. Ja niinpä käpylintuja on pitkästä aikaa paljon Suomen metsissä. Ne siirtyvät käpysadon mukaan pitkiäkin matkoja.

Nämä kävyt kuvasin toissapäivänä Sipoossa.

Pikkukäpylintu aktivoituu pesimään tarkasti sen mukaan, että käpyjen siemenet ovat kypsiä, kun niiden poikaset ovat kuoriutuneet ja tarvitsevat vahvaa ravintoa.

Jos siemenet kypsyvät keskitalvella, pikkukäpylinnulla kuoriutuvat juuri silloin poikaset pesässään, vaikka olisi kuinka kylmä. Linnun pesä on kuitenkin hyvin vuorattu. Laji on erikoistunut. On mielenkiintoista yrittää seurata, milloin pesintä alkaa, kun käpylintuja on nyt runsaasti.

 

Ps. Tämä on vuoden 2020 ensimmäinen ”Vuosi luonnossa” blogi. Kun viime vuonna 2019 blogi ilmestyi vuoden joka ikisenä päivänä, tänä vuonna 2020 näemme ma (tänään poikkeuksellisesti ti), ke ja pe eli joka toinen arkipäivä, kolme kertaa viikossa.

Pikkukäpylintuvuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.