40/2020

On oikeastaan melkein käsittämätöntä, että hippiäisen kokoinen lintu voi muuttaa syksyllä yli meren Keski- ja Länsi-Eurooppaan ja palata juuri näihin aikoihin taas meren tuulissa.

Hippiäisiä kyllä harmiksi törmää erityisesti syysmuutolla rakennusten suuriin lasipintoihin. Joskus ne turvautuvat merellä seilaaviin aluksiin tai niitä löytyy majakkasaarilta.

Vaan hurja suoritus on sekin, kun osa, noin puolet hippiäisistä, talvehtii Suomessa. Kireä pakkanen tai havupuiden oksien jäätyminen lyhyenä talvipäivänä voi olla kohtalokasta. Sellaista keliä ei etelässä tänä vuonna ole ollut.

Tämä lintu on varmastikin tullut lauantaita vasten yöllä muutolta yli Suomenlahden. Osuin näkemään sen kotipihan laidassa Helsingissä lauantai-aamupäivällä.

Kun hippiäinen oli tullut yöllä yli meren, se pysähtyi vihervyöhykkeeseen muutaman kilometrin päässä rannikolta. Varmaankin se jatkoi päivän mittaan puusta puuhun ruokaillen Vantaanjokivarteen eli vähän laajempaan metsäalueeseen.

Seuraavina kahtena yönä hippiäinen lensi taas eteenpäin ja tänään on ehkä laulamassa kunnonkokoisessa kuusikossa ja valtaamassa reviiriä – tai kuulee kutsun reviirille. Hippiäisen levinneisyys ulottuu Suomessa Keski-Lapin eteläosiin saakka.

hippiäinenmuuttotalvehtiminenvuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.