45/2023

Monet linnut ovat jo pitkän aikaa kuljettaneet aloitetulta ruokinnalta jyviä kaarnanrakoihin ja muihin piiloihin kylmän talven varalle.

Mitä erityistä voisi talviruokintapaikalla olla tänä talvena? Ainakin on mielenkiintoista tehdä havaintoja ennätysmäisen kuusitiaisvaelluksen jälkeen, miten kuusitiainen näkyy ruokinnalla verrattuna edellisiin vuosiin? Onko kauempaa vaeltavia pysähtynyt ruokinnalle? Vai onko paikallisia lintuja kenties lähtenyt vaellukselle? Sitä ei ole kyllä kovin helppo arvioida, mutta lintujen määrä ruokintapaikalla verrattuna aiempiin vuosiin kertoo jo jotakin.

Kuusitiainen

Samaa voi tarkastella myös hömötiaisen lukumäärästä, koska tämä aito paikkalintu oli hömötiaiseksi isolla vaelluksella syksyllä.

Joskus, mutta harvoin ja hyvin pienessä määrin voi nähdä lapintiaisenkin vaeltavan etelämmäksi ja löytävän metsäruokinnan. Lapissahan lapintiainen on vakiovieras talviruokinnalla.

Hömötiainen

Entä osuisiko vilkkaita pyrstötiaisparvia talviruokinnan vakiovieraaksi. Se on aina mahdollista, mutta yllätyksellistä. Talipötköt ovat pyrstiksien herkkua.

Pyrstötiaisen tapaan aika uusi mutta ahkera ruokintapaikan lintu on puukiipijä. Molemmat lajit ovat oppineet talviruokinnalle viimeisten 20-25 vuoden aikana.

Tämä pyrstötiainen on kuvattu syksyn vaellukselta, mutta osuuko jopa kokonainen parvi talviruokinnalle?

Tai olisitko onnekas siinä, että pähkinänakkeli, joita niitäkin on ollut jonkin verran liikkeellä syksyn mittaan, asettuisi talveksi ruokintapaikalle.

Töyhtötiaisen pesintä viime kesänä lienee onnistunut hyvin siitä päätellen, että töyhtäreitä tuntuu olevan varsin mukavasti metsissä.

Harmaapäätikka monine kuulakkaine, miltei salaperäisinekin äänineen on mukava talipötköllä herkuttelija. Punatulkku ja keltasirkku taas rakastavat tavallista kotimaista kauraa.

Harmaapäätikka metsän hämyissä

Talviruokintapaikka metsässä tarjoaa hienon tilaisuuden ja elämyksen katsella talvista luontoa. Joka vuosi on hieman erilainen. Ja melkein joka talvi kohtaa myös jonkin yllätyksen!

Osuisiko tänä talvena pähkinähakki ruokinnalle?

harmaapäätikkahömötiainenkuusitiainenlintujen talviruokintapyrstötiainenpähkinähakkitalviruokintapaikka metsässätöyhtötiainenvuosi luonnossa

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi