Samuli Haapasalon blogi "Vuosi luonnossa" ilmestyi vuonna 2019 vuoden jokaikinen päivä eli 365 kertaa! Vuonna 2020 blogi ilmesty joka toinen arkipäivä ja vuoden 2021 alusta kerran viikossa tiistaisin. "Vuosi luonnossa" on luontopäiväkirja kaikkein ajankohtaisimmista ja kiinnostavimmista asioista luonnossa. Se pitää lukijan aina ajan tasalla siitä, mitä luonnossa tapahtuu. Aikaisemmin Samulin kirjoituksia ja kuvia on saanut tarkastella "100 päivää luonnossa" ja "Linturetkellä" -juttusarjoista. Pitkän linjan luontoharrastajana hän on kirjoittanut ja kuvannut vuosien mittaan monia juttuja myös Suomen Luonnon printtilehteen. Samuli Haapasalon kirjoittama ja kuvaama kirja "Tii tii tiainen" ilmestyi vuonna 2017.
Ovatko urpiainen ja tundraurpiainen samaa lajia ja tundraurpiaisena pidetty lintu urpiaisen ympäristötekijöistä johtuva ekotyyppi
Urpiaisen esiintyminen on oikullista ja vaihtelevaa. Joskus urpiaisia on paljon, toisinaan ne ovat aivan kateissa. Nyt urpiaista on päässyt jo hyvän aikaa näkemään mukavasti. Horjuvuutta on urpiaislajien määrittelyssäkin. Urpiainen ja tundraurpiainen, aiemmin omiksi lajeiksi määritelty, arvioidaan nyt useimmiten yhdeksi lajiksi ja tundraurpiainen urpiaisen ekotyypiksi. Urpiaisen alalajiksi on määritelty lisäksi ruskourpiainen. Ja blogin lopussa löytyy yllättäen luonnonhistoriasta peräti viisi urpiaislajia!
Kuvasin samana päivänä tämän vuoden 2024 maaliskuulla Inarin Kaamasessa niin aika eri näköistä urpiaista (Acanthis flammea flammea) kuin sen alalajia ruskourpiaista (Acanthis flammea cabaret), joka on levinnyt Suomeen urpiaisen nimirodun flammea rinnalle lounaasta.
Mutta samalla kuvasin myös hyvin vaaleaa tundraurpiaista (Acanthis hornemanni), joka ehkä on muuttumassa luokituksessaan lajina, ei kuitenkaan urpiaisen alalajiksi vaan urpiaisen ”ekotyypiksi”.
Urpiainen pyrähtää lentoon, yläperä on rusehtava, ei valkoinen.
Tämä muutos johtuu siitä, että urpiaista ja tundraurpiaista ei ole tutkimuksissa voitu erottaa geneettisesti toisistaan. Suuretkin erot näiden lintujen värityksessä arvioidaan johtuvan ympäristötekijöistä.
”Tundraurpiainen”, ainakin vielä hetken laji, mutta ehkä oikeammin urpiaisen ympäristötekijöistä johtuva ”ekotyyppi”. Siipien välistä näkyy ekotypin tunnusomainen valkea yläperä, rinta on vaalea, viiruisuutta kuitenkin kyljissä jonkun verran.
Katsotaanpa lyhyesti vielä muutamin tuorein kuvin lajin eli urpiaisen, alalajin eli ruskourpiaisen ja vielä lajin, tundraurpiaisen, ehkäpä siis tulevaisuudessa urpiaisen ekotyypin ulkonäköä. Erot voivat olla aika vaihtelevia ja toisaalta suhteellisia.
Ensinnä urpiainen nimiajina ja rotuna (Acantihis flammea flammea, aikaisempi sukunimi Carduelis) on kaunis, pirteä, vilkas ja levoton lintulaji, joka esiintyy pesimäajan ulkopuolella pienissä ja isommissa parvissa. Otsassa urpiaisella on kirkas tummanpunainen täplä. Rinta on enemmän tai vähemmän kirkkaan punainen, mutta välillä aika vaaleakin, viiruisuutta on rinnassa sekä kyljissä ja yläperä yhtenäisesti selän ja siipien värinen.
”Tavan” juhlapukuinen urpiainen
Tundraurpiainen – ehdoteltuna uutena luokituksena siis urpiaisen ympäristötekijöistä johtuva ekotyyppi – ei oma laji eikä urpiaisen alalaji, on paljon vaaleampi. Sen ylä- ja alaperä ovat valkeat, punaista on vain otsalaikussa ja vatsapuolen viiruisuuttakin vain hiukan. Mutta urpiaisen ja sen ekotyypin vaihtelevuus on luonnostaan varsin suurta, ehkä juuri ympäristötekijöiden mukaan.
Tundraurpiaisen / urpiaisen ekotyypin yläperä näkyy täysin valkeana
Urpiaisen alalajiksi luokitellaan ruskourpiainen. Alalaji on paljon ruskeampi ja viiruisempi kuin nimilaji. Otsalaikku on nimilajista poiketen tummahko oranssi, ei kirkkaan punainen. Nokka on paksu. Alalaji on levinnyt kohti pohjoista lounaasta, kuvan lintu jo Inariin saakka.
Urpiaisen alalaji ruskourpiainen, Acanthis flammea cabaret. Oranssi otsalaikku, muita ruskeampi, varsin viiruiset kyljet. Huomaa myös selvästi paksuin nokka.
Kuitenkin kuvasin – siis juuri maaliskuussa 2024 Inarin Kaamasessa – myös varsin vaalean tundraurpiaisen näköisen urpiaislajiyksilön – se on alla olevassa kuvassa. Siinä urpiaislintu (tundraurpiainen) on hyvin vaalea ja vähäviiruinen rinnastaan, mutta sen otsalaikku onkin – yllätys yllätys – punaisen sijaan oranssinruskea ja nokka sekä varsin ohut että lyhyt verrattuna edelliseen ruskourpiaisen kuvaan.
Tämä havainto johtaa kysymään 1. eikö olekaan niin että oranssi otsalaikku on vain ruskourpaiais-alalajin tuntomerkki, 2. vai onko kuvan lintu ruskourpiaisen eli urpiaisen alalajin ja urpiaisen ekotyypin ”risteymä” (siis urpiaisen alalajin ja urpiaisen ekotyypin jälkeläinen), vai 3. onko esim. niin, että otsalaikun vaihtelu onkin linnun iästä tai vaikkapa ympäristötekijöistä johtuvaa? Ruskourpiais-alalajin viiruisuus ja ruskeus ja isonokkaisuus ovat kyllä aika selkeitä edellisessä yllä olevassa kuvassa.
Mielenkiintoista on sekin, miten ruskourpiaisen levittäytyminen ”tavan” urpiaisen levinneisyysalueelle vaikuttaa tulevaisuudessa nimirodun ja alalajin erottamiseen.
Hyvin vaalea ja pieninokkainen ”tundraurpiainen”, mutta yllättäen oranssi otsalaikku punaisen sijaan.
Ja pikantiksi lopuksi: Melan ”Suomen luurankoiset” kirjassa (1882) Mela kirjoittaa, että urpiaisista on useita eri muotoja, joita useimmat tutkijat nykyaikana pitävät eri lajeita. Hän luettelee viisi muotoa, joista neljä on tavattu Suomessa: siperian urpiainen, punaurpiainen (ei tavattu Suomessa), leppäurpiainen, Holböllin urpiainen ja isonokkainen urpiainen. Melan & Kivirikon Suomen luurankoiset kirjassa (1909) esiintyy vielä neljä urpiaista, mutta leppäurpiaista ei enää mainita. Kivirikon Suomen selkärankaiset -kirjassa (1940) on enää kaksi lajia; urpiainen, jonka muotona myös isourpiainen (tavattu myös Suomessa) ja siperian urpiainen (tämänhetkinen tundraurpiainen).
Aika näyttää, mennäänkö systematiikassa yhteen lajiin ja sen yhteen ekotyyppiin sekä yhteen alalajiin. Vai vieläkö jonkin eläintieteellisen museon kokoelmien tutkija löytää yölampun hämärissä jotakin ihan uutta!
Pohdiskelin tätä aihetta lyhyesti jo blogissani viitisen vuotta sitten https://suomenluonto.fi/tundraurpiainen-vai-eiko/. Silloin totesin että laji tai alalaji – tai nyt tuo ekotyyppi -tundraurpiaishavainnot on syytä saada lintutieteelle talteen. Molemmat yhdessä tai erikseen ovat hyvin kauniita, vilkkaita lintuja, riippumatta taksonomisesta identiteetistään ja niiden havainnot on syytä kirjoittaa erikseen lintuhavaintovihkoon. Nyt kirjoittamani ja tuoreesti tänä keväänä valokuvaamani perusteella toistan tuon: kaikki urpiaislajihavainnot ja niiden erityispiirteet tarkasti talteen lintuhavaintovihkoon!
Samuli Haapasalo / Vuosi luonnossa
Samuli Haapasalon blogi "Vuosi luonnossa" ilmestyi vuonna 2019 vuoden jokaikinen päivä eli 365 kertaa! Vuonna 2020 blogi ilmesty joka toinen arkipäivä ja vuoden 2021 alusta kerran viikossa tiistaisin. "Vuosi luonnossa" on luontopäiväkirja kaikkein ajankohtaisimmista ja kiinnostavimmista asioista luonnossa. Se pitää lukijan aina ajan tasalla siitä, mitä luonnossa tapahtuu. Aikaisemmin Samulin kirjoituksia ja kuvia on saanut tarkastella "100 päivää luonnossa" ja "Linturetkellä" -juttusarjoista. Pitkän linjan luontoharrastajana hän on kirjoittanut ja kuvannut vuosien mittaan monia juttuja myös Suomen Luonnon printtilehteen. Samuli Haapasalon kirjoittama ja kuvaama kirja "Tii tii tiainen" ilmestyi vuonna 2017.
Kuvat ovat viime maaliskuulta 2024 Jäämereltä, Barentsin mereltä, Båtsfjordin vuonolta. Vuono aukeaa koilliseen Varangin niemimaan pohjoisosasta, itäisimmässä Pohjois-Norjassa, seuraavana on Karhusaari ja sitten Huippuvuoret. Varangilla olen retkeillyt monen monituiset kerrat vuodesta 1971 alkaen.
Kurkien esiintyminen yksin, kaksin tai isommissa ryhmissä voi kertoa lintujen elämäntilanteesta ja pesinnän onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Poikasen tai kahden ilmestyminen mukaan vahvistaa tilanteen myöhemmin.