15/2022

Ei suinkaan tarvitse rientää vain kaukomaille oppiakseen ja kokeakseen uutta. Päin vastoin, kaukomatka voi antaa raapaisun johonkin sinänsä hyvin kiinnostavaan, mutta kotimaan tai pohjoisten ja eteläisten lähialueiden retkeily voi syventää luontosuhdetta ja luonnon tuntemusta.

Kotimaan luonnossa voi avartaa katsetta

Tutulla lintujärvellä voi oppia jatkuvasti uutta. Metsäpolulla tulee vastaan yllätyksellisiä elämyksiä. Keväinen muuton seuraaminen tuo aina jotakin hauskaa, ennen kokematontakin. Varhainen aamu, iltahämärä ja yön tunnelma avaavat oman ääni- ja valomaailmansa.

Lintujen ja nisäkkäiden käyttäytymisen seuraaminen avartaa luonnon tuntemusta.

Aamuhämärä ja aamun äänet avaavat omanlaisia tunteita. Kuikka on aktiivi myös ennen auringonnousua ja illalla auringon jo painuttua mailleen.

Oma havainnointi saa sopivia yllykkeitä monenkielisistä tutkimuksista ja kirjallisuudesta. Samoin oma harrastus voi tuoda hyödyllistä aineistoa esim. lintujen tai nisäkkäiden tutkimukseen. Luontokartoitukset ovat tärkeitä suojelulle. Pitkät aikasarjat ovat suomalainen vahvuus. Jokaiselle harrastajalle osuu kohdalle mahdollisuuksia monenlaiseen tutkimukseen, seurantaan, takseerauksen ja laskentoihin. Se vie samalla syvempään luonnon tuntemukseen, luonnon kokemiseen ja tunnelmaan.

luonnon tunnelmaluonnon tutkimussyvempi luontokokemusvuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.