13/2022

Auringonnousun alla ja heti sen jälkeen valo on kauniin pehmeä ja sävyinen. Usein aurinko värjää noustessaan puolipilvisen aamun. Pieni sumu tai autere koristaa lyhyen hetken aamumaisemaa. Vastavalo antaa oman lisänsä kuvaamiseen.

Muuten on hiljaista, mutta luonnonäänet korostuvat. Muuttohanhet ja joutsenet toitottelevat. Tunnelma on hetkin täydellinen. Joskus, jos liikkuu hieman ennen aamun sarastusta, saattaa kuulla vielä pöllöjen, esimerkiksi varpuspöllön aamuhuutoja. Pian ovat äänessä muutolta palaavat rastaat ja punarinnat.

Muuttohanhet lentävät yöpymispaikoiltaan usein juuri auringonousun aikaan ja lentävät ruokamailleen. Kuvassa pääosin metsähanhia, jokunen tundrahanhi ja taustalla muutama kurki. Aamu-usva pehmentää maiseman ja linnut.

Pakkasyönä paitsi pellon pintaan myös töyhtöhyypän sulkiin on tullut kuuraa, erityisesti siiven kärkiin ja pyrstöön. Pian yön kylmä on takana ja sänkipellon huurteetkin sulavat. Hyypän kevätpuuhat etenevät.

Katsopa töyhtöhyypän siivenkärkiä ja pyrstöä, niissäkin on pakkasyön jälkeen kuuraa.

Myös kurjet lentävät niityille ja sänkipelloille jo ennen auringonnousua. Aamun herkässä heräämisessä on sykähdyttävää kuunnella niiden huutoja. Parven huudot kuulee kaukaa, kilometrien päästä. Ja melkoiset trumpetit töräyttää pari, joka on jo saapunut reviirilleen.

Hauskoja kevätretkiä – nyt aamuvarhaisella! Parhaaseen aikaan.

aamuvaloauringonnousukurkilinturetkiTundrahanhitöyhtöhyyppävuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.